Antonín Dvořák má Facebook. A posprejoval Prahu

Praha - Na Antonína Dvořáka, který dává Johannu Sebastianu Bachovi co proto anebo popíjejícího kávu jedině se Smetanou, můžete narazit v pražských ulicích. Streetartové zobrazení slavného českého komponisty má přilákat mladé posluchače na Mezinárodní hudební festival Dvořákova Praha měsíc před jeho začátkem.

„Zvolili jsme street art jako jazyk, který je mladé generaci bližší než citylighty s pánem a houslemi,“ vysvětlil autor projektu David Suda. Antonína Dvořáka v minipříbězích s dalšími skladateli a interprety, kteří zazní na letošním ročníku, můžete potkat zhruba na třiceti místech v hlavním městě.

Kampaň souvisí s rozhodnutím festivalu zkusit opět přilákat mladé k vážné hudbě, otevřel proto letos znovu také Klub mladých, který jim slibuje kromě zvýhodněného vstupného speciální programy.

Dokonce i ti nejmenší posluchači by si měli najít své během rodinného dne, který připadá na 14. září a konat se bude v okolí Rudolfina, kde si mimo jiné budou moci lidé přidat Antonína Dvořáka „do přátel“, narazí totiž na jeho devítimetrovou facebookovou zeď. „Protože je to muž klasiky, tak ji vytvořil klasicky. Každý den tam bude dávat své posty, které se budou objevovat i na opravdové facebookové stránce Dvořákovy Prahy,“ prozradil Suda. 

Rozhovor s Jitkou Volkovou a Davidem Sudou (zdroj: ČT24)

Kromě koncertního programu budou moci zájemci ten den zajít také na přednášku o Dvořákovi. „Pozvali jsme amerického muzikologa Davida R. Beveridge. Pozvání na setkání přijal také jediný žijící vnuk Antonína Dvořáka - Antonín Dvořák třetí,“ upřesnila Jitka Volková za pořadatele festivalu. Skladatelův příbuzný mimo jiné představí dvě jeho méně známá díla - třetí a čtvrtou symfonii, které večer zazní ve Dvořákově síni Rudolfina v podání Beijing Symphony Orchestra.

Šestý ročník Dvořákovy Prahy začíná za měsíc, 8. září, v Lužanech Dvořákovou Lužanskou mší. „Zahajovací koncert proběhne ale 10. září v Rudolfinu, s violoncellistkou Alisou Weilersteinovou a Českou filharmonií. Na festivalu vystoupí také Julian Rachlin, Adam Plachetka či dirigent Fabio Luisi,“ připojila Volková k pozvánce konkrétní jména programu.