Když není dvojník, pomůže maska

Londýn - Londýn s napětím očekává premiéru nového životopisného snímku o princezně Dianě. Do filmu, který popisuje poslední dva roky Dianina života, filmaři vybírali představitelku hlavní role několik měsíců. A nebylo to poprvé. Britové o osobnostech svých dějin točí poměrně často. Navíc nejsou jediní.

V roli princezny Diany bude ve snímku vystupovat Naomi Wattsová. „Pustili jsme se na tenký led, protože nás sledují i synové Diany, přesto je ten příběh potřeba vyprávět,“ popsala sama Wattsová. Ta získala roli hlavně kvůli své fyzické podobě. Stejný režisér, který vybral Watsovou, se už podepsal pod film Pád třetí říše. Jeho Adolfa Hitlera vyhlásil deník The Sun jako nejvěrnější filmovou postavu v historii.

Kde ale není podoba, pomůže maska. Anthony Hopkins ji potřeboval, když se proměnil ve slavného režiséra Alfréda Hitchckocka. Zpěváka Boba Dylana si zahrálo hned šest herců naráz, včetně ženy, herečky Cate Blanchettové.

Nejčastěji se do filmů hledají dvojníci zpěváků a prezidentů. Od první hlavy Spojených států Lincolna byl třeba loni k nerozeznání herec Daniel Ray. O prezidentech se točí i v Česku. Herec Marek Daniel bude hrát v cyklu České století Václava Havla a Jaroslav Plesl zase Václava Klause. Ideálního Masaryka pak Robert Sedláček našel v Martinu Hubovi.

„Pro herce je vytvářet postavu, která má tak velmi silnou podobu v srdcích lidí, dost riskantní, protože velmi těžko naplníte všeobecnou představu,“ podotkl Huba. Na podobném maskérském křesle strávil Martin Huba pokaždé hodinu a půl, proměna jeho a ostatních postav vyšla na osminu rozpočtu celého filmu.

Reportáž Terezy Radvákové (zdroj: ČT24)