Šmoulové 2: Modří skřítci jsou stále ve formě

Gargamel je pořád stějně zparchantělý vidlák a stejně křivá držka jako byl v jedničce. Momentálně dokáže vyrobit šediváky Neplechy, které ovšem, předtím než přejde na jejich masovou produkci, potřebuje našmoulovat (rozuměj namodřit). A tak unesl chudinku Šmoulinku, aby z ní vyrazil tajemství modrého lektvaru. To ovšem znamená, že Taťka Šmoula a jeho modráci Fešák, Nešika a Mrzout musí vyrazit do Paříže na záchrannou misi. Bude to pěkně drsná šmoulovačka na doraz, protože žádná rohovačka s Gargamelem nemůže skončit smírnou plichtou.

Z komikových sešitů je známe již ze sklonku padesátých let. A dva roky bez nich na filmovém plátně utekly jako voda. Tehdy, v roce 2011, je kouzelný portál katapultoval do newyorského Central Parku, odkud se museli došmoulovat domů dřív, než jim ho pajdavý platfusák Gargamel přebarví. Slušně na sebe vydělali a bylo vcelku jasné, že se to v dohledné době bude v kinech zase modrat, až se budou hory zelenat, z kočičího spratka Azraela lítat chlupy a Eiffelovka se otřásat v základech. Tak se také, pod režijním dohledem komediálního specialisty Raji Gosnella (Sám doma 3), stalo! A dvojka hladce vklouzla do prošláplých stop jedničky.

Zdá se, že hnusák Gargamel je na koni, Šmoulinka v maléru, šmoulí svět na pokraji katastrofy a Winslowovi řeší nějaké rodinné problémy s nevlastním tátou Patricka, takže jim problémy modrých šulínů tentokrát možná žíly trhat nebudou. Na tuhle základní, a i pro děcka přehlednou dramatickou linku, jsou pak navěšeny dílčí epizody dalších ptákovských šmoulovin, při kterých budou děcka řičet blahem a (někteří) dospělí alespoň na chvíli podlehnou nostalgickým reminiscencím a pocitu, který by před prcky výchovně nepřiznali. Totiž že největším bavičem je tu úchylné pako Gargamel, jenž hodlá ze Šmoulů ve svém monstrózním šmoulátoru extrahovat kouzelnou modrou, díky čemuž se stane největším světovým mágem, oslavovanou celebritou a ikonickou VIP všech čarodějnických mejdanů.

Dlužno poznamenat, že Hank Azaria si tohohle čarodějnického hajzla užívá tak procítěně, že byste mu to snad i přáli. Z dalších (neanimovaných) hereckých protagonistů tu pak mile překvapí výmluvná účast Brendana Gleesona, kterého byste tu možná standardně nehledali. V téhle šmoulí dvojce je rozehráno vskutku více (povýtce didaktických) dějových motivů, která dělají děckám někdy až příliš vlezlou, ale zato tu správnou díru do hlavy. Z nich pak výchovně nejvýživnější není ani tak to, zda se do špinavých pracek nenažraného egoisty Gargamela dostane, či nedostane recept na modrou šmoulovinu, ale to, že skutečného taťku můžete mít jen jednoho (a to bez ohledu na to, zda je biologický nebo adoptovaný).

A tak může Gargamel stokrát vítat unesenou bloncku Šmoulinku doma (neboť je fakt, že ji kdysi, byť v jiném barevném provedení, stvořil), je mu to prd platné, protože skutečný taťka s kluky, kteří navíc nezapomněli na její narozky, si pro ni stejně přijdou. A tak je na světě další „objevné“ poučení, že není zas až tak důležité, odkud kdo je, ale hlavně, jaký chce být. A je vymalováno! Šmoulí prdka (výraz, který by se mohl ve školkách a na dětských pískovištích uchytit a zlidovět) se jim při téhle pařížské akci sice svírá, ale jdou, nakonec i spolu s Winslowovými do toho, protože na to mají, protože to dají, protože to je takové správně šmoulovské!

Jakkoli tahle modrá svítí hlavně pro děti, zůstává šmoulí dvojka stále i rodinným animákem a obecně lze říci, že koho dostala jednička, toho její volné pokračování, jež nepřináší nic pronikavě nového, nezprudí. Je totiž obecně snesitelné, lehce stravitelné, i ve 3D viditelné a infantilně tak nablble roztomilé, až je vám s ním (a nestyďte se za to, nestydové) občas docela dobře. Tahle modrá sice už trochu vybledla a je trochu obnošená, ale je ještě docela dobrá. Tak šťastnou cestu a přišmoulujte někdy (ale ne moc brzo) zase!

ŠMOULOVÉ 2 / THE SMURFS 2. USA 2013, 105 min., přístupný, 2D+3D. Režie: Raja Gosnell. Scénář: J. David Stem, David N. Weiss, Jay Scherick, David Ronn, Karey Kirkpatrick. Kamera: Phil Meheux. Hudba: Heitor Pereira. Hrají: Hank Azaria (Gargamel), Neil Patrick Harris (Patrick), Brendan Gleeson (Victor), Jayma Maysová (Grace), Jacob Trambley (Blue). Hlasy: Katy Perry/Andrea Elsnerová (Šmoulinka), Christina Ricci/Tereza Voříšková (Vexy), J.B. Smoove/Václav Noid Bárta (Hakus), Jonathan Winters/Oldřich Vlach (taťka Šmoula), Fred Armisen/Jiří Prager (Šmoula Koumák), Anton Yelchin/Michal Holán (Šmoula Nešika), John Oliver/Marek Libert (Šmoula Fešák), George Lopez/Jaroslav Kaňkovský (Šmoula Mrzout), Tom Kane/Jan Šťastný (Šmoula Vypravěč). V kinech od 8. srpna 2013.