Jeruzalémská expozice o Herodovi Velikém rozčiluje Palestince

Jeruzalém - Čtvrt milionu lidí již navštívilo největší výstavu o jedné z nejrozporuplnějších postav antiky, králi Herodovi Velikém. Jeruzalémská expozice, kterou kurátoři chystali tři roky, se zároveň stala novým jablkem izraelsko-palestinského sváru. Většina vzácných nálezů totiž pochází ze Západního břehu Jordánu.

Reportáž Jakuba Szántó (zdroj: ČT24)

Už za své vlády si Herodes Veliký stačil vysloužit řadu protichůdných jmen: největší stavitel židovské historie, poslední velký panovník Izraele, krutovládce nebo vrah neviňátek. Většinu si zřejmě zasloužil, ačkoliv biblickým vrahem neviňátek patrně nebyl. Zemřel totiž pravděpodobně ještě před narozením Ježíše z Nazareta. „Herodes Veliký, otec několika synů, neměl nejspíš vůbec nic společného s vražděním neviňátek. Musel to být jeden z jeho nástupců,“ tvrdí kurátorka výstavy Rachel Caineová.

Panovník, který trůn uchvátil násilím a zajistil si ochranu Říma, zahájil dlouhé období prosperity. Trosky jeho mohutných pevností patří dodnes mezi dominanty regionu. Zatímco své ochránce v Římě si naklonil grandiózním projektem přístavu v Caesareji stojícím na tehdy revolučním umělém útesu ve Středozemním moři, pro své židovské poddané rozšířil nejsvětější místo ze všech, jeruzalémský Druhý chrám, který se stal jeho hlavním odkazem.

Podle Palestinců výstava jen posiluje okupaci

Ani archeologie ovšem na Blízkém východě neunikne politice. Většina vzácných nálezů pochází ze Západního břehu a podle Palestinců expozice o židovském králi jenom posiluje izraelskou okupaci. „Toto je jen další příklad, jak Izrael zneužívá archeologii, aby posílil své nároky na území, které patří Palestincům,“ uvedl Hamdan Tahá, palestinský ministr turismu. „Podle mírových dohod z Osla měl Izrael předat Palestincům archeologická naleziště na Západním břehu. To se ale nikdy nestalo,“ přiznává izraelský archeolog Jonathan Mizrahi.

Izraelské muzeum se brání a politický rozměr výstavy popírá. Připomíná zároveň, že expozice má být poctou antickému králi i profesoru Ehudu Necerovi, který Herodovu hrobku nalezl a nešťastnou náhodou při vykopávkách zemřel. „Tohle podle nás není žádná politická výstava. Tohle je výstava, která ukazuje určitý příběh,“ říká kurátorka Caineová.