Jiří Fajt Národní galerii povede od září, ředitelem bude od ledna

Praha - Ředitelem Národní galerie v Praze bude od prvního ledna příštího roku Jiří Fajt. Ministr kultury Jiří Balvín dnes potvrdil rozhodnutí své předchůdkyně Aleny Hanákové (TOP 09 a STAN), které původně zpochybňoval. Hanáková Fajta jmenovala již k prvnímu září, dnes se však Balvín s Fajtem dohodli, že pracovat začne sice skutečně od září, ale do funkce ředitele nastoupí až k začátku příštího roku.

Podle ministra Balvína není nástup Fajta do Národní galerie jednoduchý. „Má svoje závazky v zahraničí, na druhou stranu je potřeba udělat řadu kroků, sestavit garanční radu a udělat audit. Takže pracovat začne od 1. září, ale nástup do výkonu funkce bude posunut na 1. leden příštího roku,“ uvedl Balvín. Dále doufá, že v té době bude klidnější politická situace a schválený rozpočet, kde bude pamatováno i na Národní galerii.

  • „Dohodli jsme se, že datum jmenování ředitelem Národní galerie se nemění, ale mění se datum nástupu do funkce. Ale od 1. září začnu pracovat. Zatím nemám ponětí o organizačních záležitostech, jaké závazky ta instituce má, jaký má dramaturgický plán. Od 1. září se proto začnu scházet s relevantními lidmi, navíc potřebuju prostor k modifikaci své koncepce,“ popisuje svouji situaci Fajt.

Počátkem července ministryně v demisi Hanáková Fajta jmenovala s tím, že by se měl ředitelem stát 1. září. Balvín označil tento krok těsně před odchodem ministryně z úřadu za nevhodný. Také někteří odborníci s ohledem na politickou situaci rozhodnutí kritizovali, nezpochybňovali však Fajtovy odborné kvality.

Fajt již dříve uvedl, že vnímá své jmenování jako odborné a nepolitické. Po odvolání nastupujícího ředitele Národního divadla Jana Buriana 1. srpna se však zdálo, že také v případě Národní galerie bude Balvín požadovat otevřené výběrové řízení. Jeho absencí původně argumentoval při Burianově odvolání.

Brífink Jiřího Balvína a Jiřího Fajta (zdroj: ČT24)

Po bouřlivé reakci na svůj krok ze strany odborníků, umělců i politiků a po intervenci předsedy vlády Jiřího Rusnoka znovu Buriana do funkce jmenoval, v případě NG si po schůzce s Fajtem 2. srpna vzal čas na rozmyšlenou.

Ministr po první schůzce s Fajtem prohlásil, že chce v každém případě dodržet původně stanovený termín nástupu nového ředitele NG v Praze, tedy 1. září. Fajt zdůraznil, že do dalšího případného výběrového řízení by se již nepřihlásil.

Fajt se zúčastnil již dvou konkurzů na generálního ředitele NG v letech 2010 a 2011. V dubnu 2010 jej výběrová komise doporučila do čela NG jmenovat, exministr úřednické vlády Václav Riedlbauch ale nechal konečné rozhodnutí o nástupci Milana Knížáka na dalším ministrovi, kterému jen doporučil trojici finalistů. Bývalý ministr Jiří Besser (TOP 09) ale vyhlásil nové výběrové řízení, z něhož vzešel ekonom Vladimír Rösel. Toho letos z funkce odvolala Hanáková, která pak navzdory varování odborníků jmenovala Fajta těsně před.

Třiapadesátiletý Jiří Fajt v Národní galerii pracoval v letech 1993 až 2000; od roku 1995 vedl Sbírku starého umění. Z NG odešel krátce po nástupu Milana Knížáka, „aby se nemusel přetahovat s autoritářským generálním ředitelem“. Od té doby působí renomovaný historik umění zejména v Německu, přednáší na univerzitách v Berlíně a Praze.

Vydáno pod