Po Guinnessovce se klavírista Clayderman zapíše i v Česku

Praha - Francouzský virtuos Richard Clayderman je zapsán v Guinnessově knize rekordů jako nejúspěšnější klavírista světa, což už je samo o sobě dobrá reklama. Na kontě má navíc více než sto milionů prodaných desek. Čím si takový úspěch vysloužil, zjistí i čeští posluchači. Clayderman zahraje 7. prosince v Praze, půjde o jeho první koncert v Česku.

Clayderman je známý svojí oblibou živého vystupování. Dokázal odehrát až 200 koncertů během 250 dnů. „Bez živého vystupování a blízkého kontaktu s publikem si svůj život ani nedovedu představit,“ tvrdí. Pouští se i do různých originálních projektů, například letos v únoru se zúčastnil pokusu přimět konejšivými tóny klavíru k páření želvy galapážské v londýnské zoo.

Žádnou takovou divočinu české publikum čekat nemusí. Na svém jediném pražském vystoupení představí spolu se svým smyčcovým triem poslední album Romantique, které je mixem klasických klavírních skladeb s popem, vlastních romantických sonát a interpretací světových skladatelů.

Clayderman (vlastním jménem Philippe Pages) sice po studiu na pařížské konzervatoři založil rockovou kapelu, po čase se ale vrátil ke klavíru. Hrál v doprovodných kapelách francouzských hvězd, jako byli Michel Sardou, Thierry Le Luron a Johnny Hallyday. Zlom v jeho kariéře nastartovalo setkání s producentsko-skladatelskou dvojicí Olivierem Toussaintem a Paulem de Senneville. Zřejmě nejznámější skladbu vzešlou z této spolupráce - Baladu pro Adélku - zahraje Clayderman i na pražském koncertě.

Vydáno pod