Prádelna v Bohnicích už pere jen pro kulturu

Praha – Věta „Sonda do podvědomí bývalé bohnické prádelny“ zní sama o sobě lehce nepředstavitelně. Z prádelních prostor známé pražské léčebny v Bohnicích však vznikl nový architektonický objekt, který by měl sloužit k pořádání kulturních akcí. Ode dneška až do 30. září bude na místě probíhat třeba promítání filmů nebo diskuse s odborníky různých uměleckých profesí.

„Do roku 1993 se v budově Prádelny pralo prádlo všech obyvatel léčebny. Jakou roli v obřím mechanismu psychiatrické léčebny hrála budova prádelny, kde se s hromadným praním jejich prádla stírala hierarchie mezi pacienty a lékaři a zároveň mizela jakákoliv individualita? Co z tohoto očistného (nebo potlačujícího?) procesu je v budově stále přítomno?“ ptají se téměř démonicky autoři akce Psychoanalýza jednoho prostoru. 

Bývalá prádelna se změnila - je z ní kulturní stánek. Ten se mimo kinematografie zaměřil také na aktuální formy vizuálního či živého umění „umožňující konfrontaci názorů a přístupů současných umělců“. Prostory jsou multifunkční, a proto v nich lze pořádat akce odlišného typu. Cílem však stále zůstává postupně přispívat k otevření bohnického areálu veřejnosti, prezentovat ho v moderní podobě a zbořit panující klišé. 

Reportáž Maria Kubaše (zdroj: ČT24)

Léčby prací neboli Rozhovorů u snídaně se zúčastní např. rakousko-český teoretik architektury Jan Tabor, jenž s přítomnými probere téma práce jako nesvobody. Dalším řečníkem bude Pavel Karous kladoucí si otázky o současném vizuálním umění a mnoho dalších. Terapie filmem zase promění Bohnice v letní kino „věnované ozdravnému působení ironie a sarkasmu českých komedií 60. a 70. let“.