Z Pekingu do Prahy a zpátky aneb poselství čínských generací

Praha – Ruku na srdce: jak dobře znáte čínské umění? Putovní výstava Peking – Praha s podtitulem „Nový pohled na současné čínské umění“ přináší poselství o odlišném uměleckém prostředí a zacílila hlavně na prezentaci tří generací čínských umělců. Již příští pátek obsadí expozice Císařské konírny na Pražském hradě. Nahlédnout do tajů čínské společnosti bude možné do 29. září.

Kolekce zahrnuje tvorbu čtyřicítky čínských výtvarníků, jejichž inspirace vychází hlavně z přirozeného prostřední tamní společnosti. Putovní výstava navštívila vybrané země střední a východní Evropy, Praha bude její třetí zastávkou.

"Výstavní projekt Peking – Praha přináší poselství o vyzrálé orientaci svých tvůrců v globálním uměleckém prostředí. Realita a smysl pro detail se zde harmonicky prolínají se snovou abstrakcí jen zběžně načrtnutých celků," lákají pořadatelé zájemce. Čína se podle nich výrazně podílí na formování dnešního světa a potenciál země se tedy promítá i do umění, které je komunikativní a otevřené mezinárodní spolupráci. Jedno z čínských přísloví navíc praví, že jeden obraz vydá za tisíc slov…

Kurátorem výstavy je Xin Dong Cheng. Ten v Pekingu osobně založil galerii soustředící se na prezentaci západního umění čínské veřejnosti. Zároveň v rámci mnoha mezinárodních projektů působí i jako představitel současného čínského umění v zahraničí.