The Butler - všech prezidentů muž

Los Angeles - Eugene Allen 44 let obsluhoval americké prezidenty, dostal se i k nejintimnějším záležitostem v Bílém domě. Životem zřejmě nejznámějšího černošského majordoma se nechal inspirovat režisér Lee Daniels.

Snímek The Butler připomíná, jak náročné bylo pro černochy před půlstoletím pracovat v tak důležitých pozicích, jakou zastával Allen. V Bílém domě začínal jako umývač nádobí, vypracoval se ale až na majordoma.

„Pracovat v Bílém domě, to byla skutečná výzva - z ekonomického i společenského pohledu. Někdo to vnímá tak, že patřit ke služebnictvu bylo ponižující. Tak to ale není. Služba nemusí hned znamenat podřadnost a servilitu, pro ty lidi to byla čest,“ domnívá se Forest Whitaker, filmový představitel Allena.

The Butler (zdroj: ČT24)

Nancy Reaganová, kterou hraje Jane Fonda, Allena po skončení služby v polovině 80. let pozvala na oficiální státní večeři. Jedinečný vztah měl i s prezidentem Jimmem Carterem. „Jednou jsem třeba připravoval večeři. Vedle pana Cartera byla volná židle a on se zeptal, kdo tam bude sedět. Řekl jsem, že nikdo. A on na to: 'Tak si tam sedneš ty.' Pracovat pro něj byla radost,“ vzpomíná Allen.

Film The Butler patří k filmům, které se snaží bořit stereotypy o černoších. V posledních letech se mluví o renezanci černého filmu. Snímků od černošských režisérů vzniká stále víc a mají i úspěch, stačí zmínit drama Precious, oceněné dvěma Oscary. I o Butlerovi se už teď mluví jako o jednom z dalších kandidátů na zlatou sošku. V zahraničních kinech se začal promítat 16. srpna.

Vydáno pod