Pohádkář aneb Nesvadbová podle Michálka

Praha – Režisér Vladimír Michálek se prý nerad vrací k tématům a žánrům, které už natočil, proto je každý jeho další film z jiných vod. Nejnověji se ujal „dívčího“ snímku podle knihy Barbary Nesvadbové Pohádkář.

Scénář napsal Marek Epstein, který je mimo jiné podepsán pod scénářem k Michálkově poslednímu snímku Posel s Matějem Hádkem v hlavní roli nezakotveného třicátníka. Hádka obsadil režisér i do chystaného filmu. Zahraje si kapitána Rotta, jenž pátrá po totožnosti těla nalezeného v řece. Dostává se tak k příběhu muže žijícího pomocí lží dva odlišné životy s dvěma různými ženami.

Oproti knize, která se zaměřovala především na emotivní rovinu, scénář získal podobu takřka detektivního příběhu. „Zatímco Bára Nesvadbová sleduje emoce a pocity svých hrdinek, zrazovaných a novými nepravdami konejšených, my se vydáváme po stopách Máry, muže nemocného láskou a lhaním,“ prozradil Epstein.

Režisér Michálek přepokládá, že navzájem se proplétající příběhy budou udržovat diváka v napětí. „Nejedná se zde totiž o klasickou lineární linku vyprávění,“ vysvětlil, „příběh se odehrává v mnoha časových rovinách a je zde zapotřebí notné dávky pozornosti. Nic zde není jen tak a vše má svůj smysl. Každý detail, každé aranžmá. Prostě se musí jednat o kompaktní celek ve všech složkách. A to je pro mne asi ten nejvíc vzrušující prvek celého filmu. Udržet vše pohromadě, aby to dokonale fungovalo.“

Muže uvězněného mezi lžemi a ženami hraje Jiří Macháček. Jeho osudovou ženu, právničku Danu, Aňa Geislerová, roli překladatelky Karly svěřil režisér modelce Evě Herzigové. Na plátně se diváci také setkají s Annou Linhartovou, Jiřím Dvořákem nebo Marianu Kroftovou, která má za sebou jen jednu filmovou roli, a to v Michálkově dramatu O rodičích a dětech.

Natáčet Pohádkář začne Michálek v druhé polovině srpna, s premiérou se počítá na podzim příštího roku.