Čeští umělci v Edinburghu slaví úspěchy

Praha - Na největším světovém festivalu divadla a tance Fringe Festivalu ve skotském Edinburghu získali čeští umělci již dvě ocenění. Tanečnice Markéta Vacovská a zpěvačka Lenka Dusilová obdržely cenu Herald Angel za své výkony v představení One Step Before the Fall společnosti Spitfire Company a Damúza. Stejnou cenu právě získalo multimediální taneční představení S/He Is Nancy Joe, v němž Miřenka Čechová a Tantehorse originálním způsobem zpracovali transgenderovou tematiku.

Deník Herald svou cenu již tradičně uděluje celkem čtyřikrát během srpnové festivalové sezony v Edinburghu a recenzenti Heraldu oceněné vybírají z více než 24 000 umělců vystupujících nejen na Fringe, ale také na Edinburgh International Festival, The Jazz & Blues Festival a The Edinburgh International Book Festival.

„Konkurence je tedy obrovská co do počtu i kvality ostatních projektů. Na Miřence Čechové kritici ocenili odvážně zvolené téma a jeho tanečně dokumentární zpracování založené na reálných příbězích transsexuálních a transgender lidí,“ informovala Petra Jungwirthová z Českých center, která českou účast na festivalu spoluorganizují.

Minulý týden kritici na představení One Step Before the Fall věnovaném boxerskému fenoménu Muhammadu Alimu a všem bojovníkům s Parkinsonovou chorobou ocenili zejména ohromující fyzický výkon Markéty Vacovské za hudebního doprovodu Lenky Dusilové. Kromě ocenění Heraldu je představení nominováno na Total Theatre Award, nejvýznamnější cenu udílenou na Fringe, která bude vyhlášena v závěru festivalu.

Obě oceněná představení českých tvůrců jsou součástí přehlídky současného českého tance Czech Dance Showcase, kterou iniciovalo České centrum Londýn a připravilo ji ve spolupráci s organizací Nová síť. Na této třítýdenní přehlídce vystupuje ještě soubor VerTeDance s inscenací Kolik váží vaše touha?

Edinburgh Fringe se koná bezmála po celý srpen na 273 místech po celém městě a hostí přes 2 500 inscenací. Světový festival divadla a performance Edinburgh Festival Fringe se stal za více než 60 let své existence jedním z největších divadelních svátků. Čeští umělci na něm individuálně vystupovali už několikrát a přivezli i několik cen.

Vydáno pod