Majitel domu na Václaváku zažádal o povolení k demolici

Praha - Nešťastný dům číslo 47 na Václavském náměstí to má zřejmě definitivně spočítáno. Majitel nemovitosti, společnost Flow East, požádal Stavební úřad pro Prahu 1 o povolení k demolici. Na jeho místě by měl vyrůst tzv. Květinový dům. O sporném projektu se diskutuje už několik měsíců, proti zbourání se i několikrát demonstrovalo.

„V tuto chvíli ještě nevlastníme žádné z potřebných povolení. Nicméně i nadále pracujeme v úzkém spojení s příslušnými orgány, aby přijaly naši stavbu do další fáze, a doufáme, že dokončíme schvalovací proces ještě před koncem roku. Nejsme tedy zatím schopni zaslat podrobný harmonogram, dokud neobdržíme oznámení o potřebných povoleních od příslušných orgánů, “ řekl ČT předseda představenstva společnosti James Woolf.

Přijetí žádosti potvrdil i vedoucí Odboru výstavby úřadu Oldřich Dajbych: „Stavební úřad v současné době prověřuje, zda je žádost úplná a zda může úřad na základě této žádosti a podkladů, které byly součástí této žádosti, vydat nějaké rozhodnutí,“ informoval a dodal, že i v případě, že za několik měsíců nabude právní moci povolení k odstranění, neznamená to ještě, že dům půjde k zemi okamžitě.

Kolem sporného projektu se už řadu měsíců vedou debaty, proti bourání se několikrát demonstrovalo. V červenci letošního roku rozhodla ministryně kultury v demisi Alena Hanáková o tom, že dům na rohu Opletalovy ulice a Václavského náměstí nebude památkově chráněn.

Majitel domu 47 na Václaváku žádá o povolení k demolici (zdroj: ČT24)