Nebojte se manželství ani sexu, oboje může být i vtipné

Praha – Pro milovníky konverzačních komedií připravila Česká televize sladké bonbónky v podobě čtyř televizních filmů, které vznikly na základě divadelních her. Pod shrnujícím názvem Komedie o manželství a sexu se diváci ČT 1 od 1. září mohou zasmát i zamyslet nad peripetiemi partnerských vztahů, které nejednou přinášejí směšné, trapné i prekérně náročné situace. Dramaturgie televize záměrně sáhla po již prověřených a úspěšných, byť divadelních textech, které převedla do českých reálií a současnosti.

1. září minicyklus odstartuje adaptace hry Arthura Watkyna Co v detektivce nebylo, kterou v současnosti uvádí Divadlo Bez zábradlí. Televizní obsazení se ale od divadelního liší. Neobsazovat stejné herce do rolí, které důvěrně znají z jeviště, se televizní tvůrci rozhodli z obavy, aby nazkoušený stereotyp nevyzněl v neprospěch nového pojetí. V televizní adaptaci hry o záměru vykonat vraždu dle literární předlohy se v hlavních rolích objeví Miroslav Donutil a Ivana Chýlková. V dalších rolích pak diváci uvidí Ondřeje Brzobohatého, Marka Daniela nebo Martina Dejdara. Režie byla svěřena Jaroslavu Brabcovi.

O týden později přijde diváky pobavit Slečna Flintová, jejíž divadelní předlohu mají na svědomí pánové Donald Churchill a Peter Yeldham. Režisér Jaroslav Brabec si pro televizní obrazovku vybral za protagonisty Davida Prachaře a Lindu Rybovou, kteří se kvůli nemalým penězům musí vypořádat s fiktivní postavou slečny Flintové.

  • Ivana Chýlková a Zuzana Stivínová autor: Jan Langer, zdroj: ČT24
  • Linda Rybová a David Prachař autor: Jan Langer, zdroj: ČT24

15. září zastihne jistého záletníka ve vaně Hexenšus. Hru od Jamese Grahama tentokrát upravil a režíroval Karel Smyczek, který upozornil na obtížnost adaptací starších konverzačních komedií. Graham totiž hru, jejíž stěžejní situace je postavena na tom, kdo z přítomných se jako první dostane k telefonu, napsal v době, kdy ještě nebyly mobilní telefony. Tato skutečnost pak samozřejmě velmi zkomplikovala celou dramaturgii převedení hry do současnosti. Smyczek do hlavních rolí obsadil Vladimíra Javorského, Janu Pidrmanovou a Sašu Rašilova. Vděčnou roli slepého ladiče pian si s nadsázkou sobě vlastní zahrál Pavel Liška.

Cyklus televizních adaptací divadelních her uzavře 22. září Chvilková slabost opět z pera Donalda Churchilla a v úpravě a režii Jaroslava Brabce. Poněkud smutnější konverzačku, ve které svého času na jevišti excelovali Hana Maciuchová a Radek Brzobohatý, si tentokrát střihli Marek Vašut a Zuzana Stivínová. Rozvedené manžele, kteří se po dvou letech setkávají na chatě, aby si rozdělili majetek a intimita místa je tak trochu překvapí, doplňuje ještě jejich dcera v podání Anny Linhartové.

„Věřím, že si Komedie o manželství a sexu naleznou své diváky napříč věkovými kategoriemi. Přinášejí nejen silné a vtipné příběhy, ale také opravdové herecké koncerty v podání předních českých herců,“ prohlásil kreativní producent České televize Jan Štern, v jehož sekci cyklus vznikl.

Komedie o manželství a sexu (zdroj: ČT24)