Jihlava si dělá českou radost - živým kinem

Jihlava/Praha - V Praze dokumenty, které budou, v Jihlavě ty, které byly. Ve dvou městech začíná dnes doprovodná akce jihlavského festivalu dokumentárních filmů. Živé kino promítá na nejrůznějších místech, jen ne - navzdory názvu - v kině. Většina snímků z programu vznikla s přispěním České televize.

V Praze mohou zájemci zajít na předpremiéry českých dokumentů a zhlédnout je tam, kde vznikaly. Přesné místo se lidé dozvědí až po potvrzení rezervace, v programu jsou prozrazeny jen pražské čtvrti. Všechny snímky budou uvedeny také v sekci Česká radost na festivalu v Jihlavě (24.-29. října).

Pražské kino začíná 23. srpna v Podolí, projekcí snímku Mých posledních 150 000 cigaret. Ivo Bystřičan v osobním videodeníku a dokumentárním infotainmentu zároveň rozebírá vlastní závislost i závislost státu na kouření.

V dalším programu se Živé kino zamyslí v dokumentu Pavla Štingla Eugeniové nad eugenikou coby spásou lidstva i zneužitou myšlenkou. Jan Gogola ml. na projektech konceptuální umělkyně Kateřiny Šedé vysvětluje Jak se dělá mýtus. Režisér Radim Špaček se ve snímku Incoming vydal za Provinčním rekonstrukčním týmem do afghánského Lógaru, Petr Hátle na cestu do hlubin Velké noci a jejích pěti „obyvatel“ za hranicí běžné společnosti.

Jihlavské Živé kino připomíná české dokumenty minulých ročníků. Na místech více než vhodných. Na fotbalovém stadioně se tak odehraje netradiční derby Dva nula; do Pevnosti, tedy oficiálně neexistující Podněsterské moldavské republiky, se můžete vypravit z hlavního vlakového nádraží. Občana K., vytvořeného z promíchaných identit členů skupiny Ztohoven, potkáte na místě nejneosobitějším - na sídlišti a undergroundového Magora Jirouse ve snímku 04826 Jirous před ubytovnou střední policejní školy. Nakonec diváky žokej Váňa vezme na biofarmu na koníčky.

Živé kino v Praze i Jihlavě končí shodně 31. srpna a na všechny je vstup zdarma.