Dokumentarista Bystřičan: Děkujeme, že nekouříte

Praha – Na nejrozsáhlejší závislost v Česku i ve světě vůbec se rozhodl upozornit režisér Ivo Bystřičan. Veřejnosti včera první projekcí představil deníkový dokument „Mých posledních 150 000 cigaret“, ve kterém dává svou roční odvykací kúru do souvislosti s tabákovým průmyslem i debatami o zákazu kouření v restauracích. Oficiální premiéru bude mít dokument na konci října na Mezinárodním festivalu dokumentárních filmů v Jihlavě.

Režisér Ivo Bystričan začal kouřit v sedmnácti a vydržel to patnáct let. Když jej závislost začala omezovat v každodenním životě, rozhodl se přestat a o svém boji začal točit dokument. „Film je kombinací osobního videodeníku, v němž se během vlastního dlouhotrvajícího pokusu přestat kouřit snažím vystihnout anatomii závislosti, a dokumentárního infotainmentu, jenž se pouští do zákulisí toho, jak je kromě mě na kouření závislý i náš stát a jaké mechanismy se zde uplatňují, aby lidé kouřili a další se kuřáky stávali,“ říká nyní Bystřičan.

Ve svém dokumentu tak například vyrazil za domácími politiky (v převleku za cigaretu), aby zjistil, jak reálný je podpis zákona zakazujícího kouření ve veřejném prostoru. Zájem na něm podle režiséra vládnoucí elity nemají. „U nás politici jsou zvyklí vycházet s průmysly různého typu velmi dobře a ten společenský zájem u nás bývá až na druhém místě,“ tvrdí Bystřičan.

Dokumentarista nepochodil ani u samotných výrobců cigaret, ačkoli o setkání se snažil po celou dobu natáčení dokumentu - tedy více než rok. „Oficiální vyjádření žádné z těch tabákových firem jsme nikdy nedostali,“ dodal.

První projekce pro vybrané návštěvníky proběhla včera na Kavčích horách. Premiérově se snímek veřejnosti představí na Mezinárodním festivalu dokumentárních filmů v Jihlavě. Více informací o filmu naleznete na jeho profilu na stránkách České televize.

Reportáž o novém dokumentu Ivo Bystřičana (zdroj: ČT24)