Národní divadlo přehodilo horký brambor transformace na příští vládu

Praha - V Národním divadle začíná 131. sezona, po personálních kotrmelcích nakonec podle plánu. Zároveň byl do funkce oficiálně uveden nový ředitel první české scény Jan Burian. Slavnostního zahájení se účastnil i ministr kultury v demisi Jiří Balvín a premiér Jiří Rusnok, který přislíbil, že o osudu opery ND rozhodne příští vláda. Nad transformací, která začala loni v lednu, stále visí otazníky.

O přeměně pražské operní scény, tedy o majetkovém spojení opery ND a Státní opery, rozhodlo ministerstvo kultury ještě pod vedením Jiřího Bessera. „Řešíme něco, co nadrobili jiní. Domluvili jsme se, že v rámci svazku Národního divadla budou pokračovat dvě opery a na další rozhodnutí je čas,“ uvedl při zahájení Jiří Rusnok. „Musíme získat dostatek dat a je to určitě otázka pro příští vládu. Navíc to není nic, co by mohl rozhodovat ředitel divadla, za počet oper v Praze i jinde odpovídá stát.“

Nový šéf ND Burian, který se dnes setká se zástupci operních souborů, nicméně podotknul, že se v tuto chvíli nelze vracet do doby před transformací, protože by to způsobilo ještě větší chaos než uskutečněné propojení.

Zahájení 131. sezony Národního divadla
Zdroj: Michal Kamaryt/ČTK

Začátek 131. sezony v ND předznamenaly bouřlivé události kolem první české scény. Ještě před několika dny to vypadalo, že bude muset divadlo poměrně dost škrtat v programu. V reakci na odvolání ředitele Jana Buriana v den, kdy se měl na začátku srpna ujmout funkce, podala výpověď téměř polovina činoherního souboru. Po opětovném Burianově nástupu a jeho domluvě s ministrem kultury Jiřím Balvínem se ale většina z nich do ND vrátila. „Řada lidí dala spíš na moji prosbu než na záruky, které jsou pořád ještě nejisté,“ okomentoval personální vyjednávání šéf činohy Michal Dočekal.

Na výpovědi ale dále trvají Richard Krajčo a Miroslav Donutil, jimž od září běží dvouměsíční výpovědní lhůta. Donutil chce dál s divadlem spolupracovat externě (v úspěšných inscenacích Sluha dvou pánů, Věc Makropulos a Revizor), poslední reprízy tak nejspíš čekají jen hry Richard III. a Figarova svatba, kde hraje Krajčo. „Mám pocit, že jde především o peníze a dotace, vůbec ne o Národní divadlo. Přistupuju k tomu jako občan, který se stydí za politiku tohoto státu,“ vysvětlil své rozhodnutí nevrátit se.

Zlatá kaplička tak přijde o diváky i peníze. „Třeba Richard III. je představení, které se velmi dobře prodává. Tržby za jedno představení se pohybují ve stovkách tisíc korun,“ potvrdil Jan Burian. První scéna se proto snaží diváky přilákat - na začátek sezony nabízí čtyřicetiprocentní slevu na téměř všechny představení v zářijovém programu.

Pozornost vyvolaly také výsledky auditu, který si Burian nechal udělat před svým nástupem. Zpráva o zjištění stavu v ND uvádí pochybení v oblasti veřejných zakázek a odměňování zaměstnanců. Účetnictví divadla nyní prověřuje finanční úřad.