Bělohlávek získal další Gramophone. Tentokrát za Suka

Praha - Nahrávka hudební básně pro velký orchestr Pohádka léta od Josefa Suka v podání londýnského Symfonického orchestru BBC pod taktovkou Jiřího Bělohlávka získala prestižní cenu Gramophone Awards. Prestižní ocenění udělují kritici píšící pro britský časopis Gramophone, jenž vychází od roku 1923.

Album Josef Suk A Summer’s Tale, které vyšlo ve vydavatelství Chandos, uspělo v kategorii orchestrálních nahrávek. Slavnostní vyhlášení všech kategorií Gramophone Awards se uskuteční 17. září v Londýně. Další informace hledejte na webu soutěže.

Bělohlávek se Symfonickým orchestrem BBC v soutěži uspěl i loni s albem z vydavatelství Onyx obsahujícím šest symfonií Bohuslava Martinů.

Komandér Řádu britského impéria

Sedmašedesátiletý Bělohlávek začal s londýnskými symfoniky z BBC spolupracovat od roku 1995, kdy byl jmenován hostujícím dirigentem. Jejich dlouholetá práce vyvrcholila v roce 2006, kdy se stal jeho šéfdirigentem. Sklidil s ním mnoho úspěchů na britské i zahraniční hudební scéně. Tuto funkci zastával až do roku 2012, kdy přijal nabídku na post šéfdirigenta České filharmonie.

U předního českého orchestru působí od loňského září, vrátil se k němu po dvaceti letech. Loni v květnu obdržel čestný titul komandér Řádu britského impéria, který mu udělila královna Alžběta II. za propagaci české i britské hudby v celém světě. Od nadcházející sezony bude čtyři roky působit také jako stálý hostující dirigent Rotterdamské filharmonie.

Bělohlávek proslul interpretacemi klasických a romantických děl, zvláště pak děl českých skladatelů, příkladně Dvořáka, Janáčka a především Bohuslava Martinů.

Josef Suk a oceněná nahrávka
Zdroj: ČT24/Gramophone/Wikipedia

Skladatel a houslista Josef Suk starší (1874 až 1935) byl žákem a zetěm Antonína Dvořáka a výrazným představitelem Dvořákovy kompoziční školy. Patří k zakladatelům české hudební moderny. Suk osobitě zpracoval vlivy romantismu, impresionismu a dostal se až do blízkosti hudebního expresionismu.

Seznam všech oceněných najdete zde.

Vydáno pod