Statut Státního fondu kinematografie doplnil zákon o audiovizi

Praha – Do nového zákonu o audiovizi dnes oficiálně přibyla nová část. Vláda totiž schválila statut Státního fondu kinematografie, který upřesňuje např. podmínky v jednání filmových pobídek pro zahraniční filmaře točící v Česku, statut se ale také zaměřil na podporu domácí filmové tvorby.

S nově schváleným statutem se žadatelé v oblasti filmového průmyslu budou moci ucházet o podporu u Státního fondu kinematografie. Statut podrobně rozebírá a definuje kulturní a umělecké kritéria, protože podle zákona nelze podpořit projekt, jehož výsledkem by nebyl kulturní projekt.

„Předmětem zákona jsou zejména povinnosti při výrobě a zpřístupňování kinematografických a jiných audiovizuálních děl, postavení a činnost Národního filmového archivu a především zřízení nového subjektu, Státního fondu kinematografie. Zákon upravuje jeho financování, poskytování podpory projektům v oblasti kinematografie a poskytování pobídek filmovému průmyslu,“ uvedl fond. 

Zákon by měl všem filmařům značně usnadnit život. Někdejší díry v technické i finanční stránce, na které byla dřív stížnost, údajně zmizely. Zákon notifikovala i Evropská komise, jednalo se totiž o nový systém veřejné podpory. Schválení se uskutečnilo po devíti měsících.

Výzvy k podání žádosti a další potřebné formuláře však Státní fond kinematografie zveřejní až 3. září a zájemci budou mít pouze měsíc na to, aby žádost podali. Ta by se měla týkat především vzniku, výroby, distribuce a následné propagaci snímků, ale také vzdělávacích činností nebo filmových festivalů. 

Fond do kinematografie letos investuje přes sto třicet milionů korun, loni to bylo „jen“ sto milionů.