České lidovky s moderním zvukem: Burian roztáčí Bohemii

Praha – Tradice nemusí být nutně nuda - o tomhle se nyní umělci Jiří Burian a Lenka Kovaříková snaží přesvědčit širší publikum. Činí tak prostřednictvím projektu Bohemia, který si vzal na paškál staré české lidové písně, které pro současnou generaci ztratily na přitažlivosti, a přetvořili je v moderní současnou muziku. Duo nedávno představilo také videoklip k písni Louka široká a plánuje celou desku.

„České lidovky jsou opravdu národní bohatství. Přišlo mi, že je škoda je znovu neoživit,“ vysvětlil Burian původ svého nápadu. Klasiku a tradici v tomto případě ale posouvá dál, do současnosti. Jeho vize zašla tak daleko, že vzniká rovnou celá deska s názvem Burian Bohemia. Na pultech by se měla objevit letos v říjnu.     

Někdejší frontman kapely Southpaw k nahrávce přizval zhruba desítku českých hudebníků, mezi nimi např. Milana Caise z Tata Bojs nebo Jaromíra Švejdíka z Umakart. „Když je dobrá písnička, tak se může zaranžovat, jak chce a měla by fungovat,“ míní Švejdík. Cais ale zároveň přiznává, že se album chvilkami noří až do tanečních rytmů, protože původní smysl celé skladby byl, aby se lidé uvolnili a bavili. 

Na obnovení tradice se ale bude podílet také Zdeněk Svěrák, Mikoláš Růžička, Monika Načeva nebo Albert Černý ze skupiny Charlie Straight. 

U hudby to ale s oživením folkloru nekončí. Tradice inspiruje třeba mladé studenty návrháře z pražské Vysoké školy uměleckoprůmyslové. Pod vedením Liběny Rochové tady ušili modely, jejichž předobrazem byly lidové kroje, folklórní zvyky nebo i básně. Inspiraci hledali hlavně v oblíbených událostech jakou je třeba jízda králů na Moravě, ve Slezsku a na Slovensku.