Žít život za sebe: Lady Di ožívá na plátně s Naomi Wattsovou

Londýn – Diana Spencerová později známá jako princezna z Walesu byla pravděpodobně nejsledovanější ženou dvacátého století. Stala se z ní ikona, jejíž (ne)pohádkový příběh přitahoval širokou veřejnost celého světa. Tato osobnost nyní ožije na plátně v novém, ambiciózním snímku Diana, který zachycuje její hledání sama sebe v posledních dvou letech života. Tragicky zesnulou bojovnici za lidská práva ztvárnila herečka Naomi Wattsová, která pro roli absolvovala nejnáročnější přípravu v kariéře.

Po rozvodu s princem Charlesem se Lady Di odstěhovala z buckinghamského paláce a unikla tak z „dozoru“ královské rodiny, aby se konečně pokusila žít vlastní život. Právě na toto období se snímek režiséra Olivera Hirschbiegela (Pád Třetí říše, Experiment) zaměřuje nejvíce, nejedná se však o suchopárný životopisný snímek. Tvůrci předesílají, že jeho ústředním tématem je láska mezi Dianou a britským kardiochirurgem pákistánského původu Dr. Hasnatem Khanem. Právě on prý totiž sehrál v posledních letech jejího života klíčovou roli. 

Jádrem filmu je tedy přeměna Diany z lehce deprimované a osamělé ženy na někoho, kdo ve svém osobním životě našel naplnění, které se později promítlo i do jejího profesního života. Hirschbiegel věří, že Diana a Khan našli jeden v druhém spřízněnou duši, přestože jejich dva světy nebyly slučitelné.

Podle pravdy?

Nápad na realizaci snímku takového kalibru vznikl už mnohem dřív, avšak štáb nechtěl s prací začínat, dokud se smrt bývalé snachy královny Alžběty nevyšetří. Během tohoto vyšetřování navíc lékař Khan potvrdil milostný vztah s Dianou, což tvůrcům hodně pomohlo. „Sdělil o vztahu hodně podrobností. To nás utvrdilo v názoru, že tato etapa jejího života skutečně existovala. Usoudili jsme, že ji můžeme rozvinout a natočit film založený na faktech,“ prohlásili tvůrci. 

Předlohou k filmu jim ale sloužila hlavně kniha spisovatelky Kate Snellové Diana: Her Last Love. Zároveň ale následovaly konzultace s odborníky, důkladné studování archivních materiálů a rozhovory s těmi, kteří se s ní setkali. Podobně jako sám scenárista, jenž o setkání prohlásil: „Z rozhovoru s ní jsem si uvědomil, že obraz hloupé nány, který o ní vytvořila média, je naprosto chybný. Byla pohotová, důvtipná a inteligentní. Pětiminutový rozhovor mi sloužil jako inspirace při psaní filmu. Vracel jsem se k jejímu hlasu pokaždé, když jsem přemýšlel, co by mohla říkat.“

Filmařům prý bylo jasné, že se vzhledem k popularitě bývalé princezny ocitnou pod drobnohledem. Královská rodina však o natáčení věděla, dokonce celému štábu umožnila natáčení v prostorách Kensingtonského paláce. „Diana udělala mnoho dobrého a jako první dostala do povědomí osudy obětí nášlapných min. Její citový život zásadním způsobem přispěl k tomu, že získala sebedůvěru a ke konci svého života se stala tím, kým se stala,“ prohlásil na její adresu režisér. 

Jak se stát princeznou? Těžce a pomalu 

Tvůrci se téměř okamžitě shodli při výběru představitelky hlavní role, která na sebe přirozeně strhává celou divákovu pozornost. Rodačka z Velké Británie Naomi Wattsová prý byla jasná volba. K celé věci přispělo také to, že si na Dianin život pamatuje, stejně tak na atmosféru, jaká panovala v Londýně po její autonehodě. 

„Ráda hraju ženy, které jsou komplikované a plné protikladů, a Diana byla ještě víc než to. Někdy byla silná a vzdorovitá, ale uměla také být šťastná, hihňat se, flirtovat, zlobit a také oplývala obrovskou moudrostí. Takové ženy ráda pozoruji na plátně. A takové přítelkyně vyhledávám i ve skutečném životě,“ vyjádřila se sama Wattsová. 

Role pro ni ale byla těžkou výzvou. Musela se totiž adaptovat pověstnému Dianinu hlasu, a tak brala lekce. Pomocí videozáznamů odkoukávala i její gesta, pohyby očí, chůzi apod. Po jejím vzoru si nechala vytrhat obočí a maskéři jí upravili nos, aby se Lady Di co nejvíc podobala. Během natáčení musela střídat třeba čtyři paruky za den podle toho, jaký účes princezna nosila v určitých životních etapách. 

Nejikoničtějším momentem filmu je pravděpodobně rozhovor s Martinem Bašírem. Nejenže tento rozhovor posloužil Naomi Wattsové jako největší zdroj informací, ale stal se i jeho nejdůležitější scénou. Očekávání na film jsou tedy o to větší. V českých kinech se objeví 19. září.

Vydáno pod