Sbohem, pane režisére Bednáriku

Bratislava - Známí slovenští a čeští divadelní a hudební umělci se dnes zúčastnili posledního rozloučení se slovenským divadelním a muzikálovým režisérem Jozefem Bednárikem ve Slovenském národním divadle v Bratislavě. Bednárik zemřel 22. srpna ve věku 65 let na vážné metabolické selhání.

Režisér a herec Bednárik byl na Slovensku známý především díky režii řady operních představení ve Slovenském národním divadle. Návštěvníci pražského Národního divadla měli možnost vidět jeho inscenaci Gounodovy opery Romeo a Julie nebo Bizetovy Carmen. Ve Státní opeře uvedl inscenaci Manonn Lescaut. Televizní diváci si Bednárika pamatují jako porotce z taneční soutěže stanice Nova Bailando. Širší veřejnost ho pak poznala díky režii úspěšných muzikálů, jako je Dracula s hudbou Karla Svobody, Johanka z Arku s hudbou Ondřeje Soukupa či Angelika, k níž složil hudbu Michal David.

Smuteční obřad, na jehož přípravě se podílel i sám Bednárik, se konal za velkého zájmu médií. Koncipován byl v pěti částech jako přehlídka uměleckého života a tvorby zesnulého. V jeho průběhu mimo jiné zapěla česká operní diva Eva Urbanová árii Turandot z druhého dějství opery Giacoma Pucciniho. Po ní se na jeviště, kde byla vystavena rakev, přišel rozloučit také Daniel Hůlka s jednou z písní muzikálu Dracula, který mu přinesl velkou popularitu. Hůlka by podle médií měl na přání rodiny zazpívat i na soukromém pohřbu v Bednárikově rodné Zelenči, který se uskuteční v sobotu.

Jednotlivá vystoupení umělců propojovaly záznamy, v nichž režisér nehovořil o svém životě, ale o dnešním obřadu, který „režíroval“ ve zřejmé předtuše blízké smrti. V jednu chvíli tak vyjádřil radost z toho, že se s ním přišli rozloučit všichni, které má rád.

Programu dal konečnou režijní podobu Ján Ďurovčík. Ve zcela zaplněném hledišti přihlížela rodina, kolegové, přátelé zemřelého a také veřejnost. Lidé, na které se již nedostalo místo, mohli obřad sledovat na velkoplošné obrazovce instalované před smutečně vyhlížející budovou Slovenského národního divadla.

Vydáno pod