Zemřel brněnský divadelní herec Jiří Tomek

Brno - Herec Jiří Tomek, jenž byl po desetiletí oporou činoherního souboru Městského divadla Brno, ve čtvrtek 29. srpna zemřel. Podlehl dlouhé těžké nemoci. Herci, který byl známý i z filmu a televize, bylo 82 let. Pietní rozloučení se uskuteční 5. září od 10:30 na Činoherní scéně jeho domovského divadla.

„Tento akt, stejně jako následný obřad v síni v Jihlavské ulici ve 14:45, bude přístupný divadelní i nejširší veřejnosti,“ uvedla mluvčí divadla Lenka Pazourková.

Tomek byl absolventem Janáčkovy akademie múzických umění. Začínal ve Slováckém divadle v Uherském Hradišti, ale většinu kariéry spojil s Divadlem bratří Mrštíků, později přejmenovaným na Městské divadlo Brno. Dostalu se mu také cti zvěčnit otisk své dlaně na chodníku slávy před divadlem. První kachle s otiskem dostali v roce 1995 jako výraz poděkování za celoživotní přínos brněnskému divadlu právě on a jeho kolegyně Zdena Herfortová.

Doménou Tomka byly především komediální role, například v inscenacích Veselé paničky windsorské, Dalskabáty, Lumpacivagabundus nebo Slaměný klobouk. Dokázal však ztvárnit i dramatické postavy, třeba doktora Galéna v Bílé nemoci. Poslední rolí, kterou nastudoval, byl Melvil v tragédii Marie Stuartovna.

Celkem na divadelních prknech odehrál 250 rolí. V televizi a ve filmu jich dostal více než 60. Objevil se ve filmech Všichni dobří rodáci, Kateřina a její děti, Jako jed nebo Pěsti ve tmě, dále v řadě seriálů, inscenací a pohádek.

Od poloviny minulého století spolupracoval Tomek s rozhlasem. Významná je také jeho práce pro dabing. Namluvil stovky filmů a seriálů a získal Cenu Františka Filipovského.