Literární svět přišel o Seamuse Heaneyho

Dublin - Nositel Nobelovy ceny za literaturu, irský básník a dramatik Seamus Heaney podlehl dnes nemoci. Zemřel ve věku 74 let. V češtině vyšel například výbor jeho básní Přezimování pod širým nebem.

Heaney se narodil na farmě v Severním Irsku a byl nejstarším z devíti dětí. Od 70. let minulého století žil v irském hlavním městě Dublinu. Nejprve byl učitelem a později se proslavil jako anglicky píšící básník.

Má na kontě 12 básnických sbírek. Debutoval v roce 1964, ale upozornil na sebe o dva roky později následující sbírkou sbírkou Death of a Naturalist (Smrt přírodovědce). Jeho poslední sbírka Human Chain (Lidský řetěz) vyšla před třemi lety a má nejvíce autobiografických rysů. Do značné míry ji ovlivnily následky mrtvice, kterou básník utrpěl v roce 2006 a po níž přestal veřejně vystupovat.

  • Seamus Heaney (1970) zdroj: ČTK/PA
  • Seamus Heaney v Praze (2002) autor: Michal Doležal, zdroj: ČTK

Za své dílo dostal mnoho literárních cen, včetně Nobelovy ceny za literaturu v roce 1995. Podle švédské akademie se jeho básně vyznačují „lyrickou krásou a mravní hloubkou“. Americký básník Robert Lowell o něm prohlásil, že je nejvýznamnějším irským básníkem od dob dalšího držitele Nobelovy ceny W. B. Yeatse (1865-1939). 

Vydáno pod