Automatické mlýny melou Ropu

Pardubice - Po Uhlí, Vodě a Uranu přichází na řadu Ropa. Stejnojmenným představením pokračuje režisér Miroslav Bambušek v cyklu Cesty energie, který započal v roce 2009. Pro premiéru, která se odehraje 1. září, zvolil opuštěné Automatické mlýny v Pardubicích.

„Pardubice na ropě vyrostly. První rafinerie v Rakousku-Uhersku byly pardubické Fantovy závody, dnešní Paramo,“ vysvětlil Bambušek jeden z důvodů, proč si zvolil pro první uvedení právě toto město.

Děj se odehrává na oslavě narozenin prezidenta a na těžebních polích v blíže neurčené zemi, podle režiséra byl předobrazem Ázerbájdžán. „Tématem je prokletí přírodních zdrojů. Země je bohatá na ropu a plyn, staví se vysoké mrakodrapy, sjezdovky v poušti a kosmodromy, ale vedle toho je obrovská bída. Vládní klan vlastně svůj lid vůbec nepotřebuje,“ řekl Bambušek. Malý incident u těžních věží vyústí nakonec v apokalypsu.

Mezi herci návštěvníci uvidí například Leoše Nohu, Martina Fingera nebo Halku Třešňákovou. Hudbu složil Vladimír Franz. Představení zároveň odstartuje druhou část festivalu Automatické kulturní mlýny, který potrvá do 23. října. Na programu je mimo jiné devět repríz Ropy.

Zdař Bůh! - 1. část představení z cyklu Cesty energie na téma uhlí (inscenace v Dolu Michal)
Zdroj: Jan Dvořák/...příští vlna/next wave...

Hry z cyklu Cesty energie Bambušek inscenuje vždy v průmyslových kulisách. První představení Uhlí (Zdař Bůh!) se v roce 2009 odehrávalo na dole Michal na Ostravsku, Voda ve staré čistírně odpadních vod v Praze-Bubenči, Uran ve vojenském bunkru Drnov u Slaného. Divadelnímu zpracování vždy předchází takzvaný scénický dokument, kdy herci čtou archivní dokumenty. V Pardubicích jej mohli diváci vidět v rafinerii Paramo vloni v listopadu.