Zemřela herečka Strnisková - matka víl z filmu Sůl nad zlato

Bratislava - Ve věku 83 let zemřela v sobotu večer herečka Viera Strnisková. Od šedesátých let působila ve Slovenském národním divadle. Objevila se ale i v řadě televizních seriálů a inscenací. Zahrála si třeba v pohádce Sůl nad zlato s Libuší Šafránkovou. V roce 2003 získala Strnisková vysoké státní vyznamenání Pribinův kříž. O smrti herečky informovala její dcera – herečka a režisérka Jana Strnisková, napsal server Sme.sk.

Viera Strnisková se narodila 30. října 1929 v Hlohovci. Už jako osmnáctiletá začala hrát na Nové scéně v Bratislavě. Po angažmá ve Zvolenu a Nitře působila od roku 1962 ve Slovenském národním divadle.

Spojována je především s rolemi tragických ženských charakterů v rámci československé klasiky, objevovala se ale i ve hrách světového repertoáru, jako jsou Scény z manželského života či Marie Stuartovna.

V šedesátých letech natočila několik filmů - Tvár v okne, Prípad pre obhájcu nebo Zmluva s diablom.

Matku hlavní hrdinky, antinacistické bojovnice Marušky Kudeříkové, ztvárnila Strnisková ve známém českém filmu … A pozdravuji vlaštovky (1972). Matku víl si pak zahrála v československé pohádce Sůl nad zlato.

Později účinkovala v televizních filmech a seriálech, mezi poslední patřily Dlhá krátka noc a TV film Ako divé husi z let 2003 a 2000. Účinkovala rovněž v mnoha televizních inscenacích, v rozhlase, dabingu a byla i známou recitátorkou.

Sestra divadelního režiséra Vladimíra Strniska se dvakrát vdala. Byla první ženou režiséra Pavola Haspry.