Cirkus Cirkör při Pletení míru nepustí oko

Knitting Peace, v překladu Pletení míru, je nejnovější představení švédského souboru Cirkus Cirkör. Členové tohoto seskupení, tedy pětice zahraničních novocirkusových akrobatů, s inscenací už druhý týden participují na programu pražského festivalu Letní Letná. Jejich „Pletení“ je originální, intimně laděné, jemné a zároveň vzrušující.

Scéna i kostýmy představení jsou ve světlých, krémových tónech. Něžné svícení a prakticky všudypřítomné béžové vlákno, dlouhé metry příze a klubka vlny dohromady vytvářejí výtvarné, velmi estetické obrazy. Ty působí vzdušně a v celkovém dojmu až pohádkově křehce. Klubová elektronická hudba, která inscenací provází, je proložena živými houslovými party, což dotváří specifickou fantaskní atmosféru.

Hlavní jsou tady ale akrobatické kousky. Ty, které švédská parta předvádí, jsou dokonalé. Tři dívky a dva muži udivují svými dovednostmi, stejně tak jako uvolněností a nenuceností. Jako by byli z jiného světa. Ať už dívka, která dělá bez jediného náznaku strachu a zároveň bez jakéhokoliv bezpečnostního jištění perfektní stoje na rukou vysoko nad zemí, nebo její kolegyně, které předvádějí doslova psí kusy na visutých hrazdách, odvážná čísla na lanech, šálách i obručích vznášejících se někde u stropu šapitó.

Jako pavoučí ženy lezou po sítích z lan, příze, nití, vláken a drátů. Šplhají do výšin, spouštějí se, ladně kloužou dolů, proplétají se síťovím. Nejneuvěřitelnější ekvilibristické kousky provádí muž, který balancuje na nataženém laně. A nejen že po něm chodí a poskakuje sem tam - světe div se, on si troufne stejně bravurně nasednout a držet na provaze rovnováhu i na neposedné a vratké jednokolce. A vrcholem večera je, když vezme do rukou housle a vystřihne během popojíždění po laně bez jediné chybičky i hudební sólo. To se opravdu jen tak nevidí.

Inscenace Knitting Peace se hodinu a půl točí neustále kolem stejných motivů, „jede“ v jedné lince a stylu, nečekejte tu zvraty ani nějaké jasné vyústění. Přesto je ten pomyslný upletený svetr hravý a příjemně poutavý – štrikuje se totiž z magických obrazů, zvláštní poetické nálady a především ze samých brilantních výkonů. A proto nemá tato kombinace ve svém vzoru vlastně žádnou chybu.

Představení Knitting Peace můžete na Letní Letné vidět ještě 2. a 3. září vždy od 19.00.