Walt Disney Japonska se rozloučil s animací

Benátky - Na Mezinárodním festivalu v Benátkách oznámil zástupce studia Ghibli, že slavný japonský animátor Hayao Miyazaki končí ve filmovém průmyslu. Autor snímků Princezna Mononoke nebo oscarové Cesty do fantazie se definitivně rozloučil s animací svým jedenáctým celovečerním filmem Kaze Tachinu. Miyazaki osobně hodlá své rozhodnutí oznámit na tiskové konferenci v průběhu tohoto týdne.

Miyazaki, který se narodil v roce 1941, je autorem celkem 11 celovečerních snímků. Proslavil se v roce 1988, kdy ve studiu Ghibli vznikl snímek Můj soused Totoro. O pět let později přišel s velkolepým eposem ze středověkého Japonska Princezna Mononoke. Oscara za nejlepší animovaný film a Zlatého medvěda v Berlíně získal ale v roce 2002 za film Cesta do fantazie.

Reportáž Karoliny Kočí (zdroj: ČT24)

Svým posledním filmem upozorňuje Miyazaki na hrozbu nacionalismu. Příběh vypráví o konstruktérovi stíhaček Zero, které byly použity i v útoku na Pearl Harbor. V Japonsku se film stal okamžitě hitem. Od začátku léta vydělal už přes 80 milionů dolarů.