Čtení Z deniku Ostravaka je i podvousté fajne

Ostrava - Příběhy „jednoho cypa z Ostravy“ vyprávělo 2. září už podvousté ostravské Divadlo loutek. Představení Z deniku Ostravaka vzniklu pode stejnojmených zápisků bloggera, jemuž se doteď daří tajit svoji identitu.

Z deniku Ostravaka se dočkalo 200. reprízy (zdroj: ČT24)

Ostravák Ostravski začal své zápisky vydávat na blogu v roce 2004, později vyšly i knižně. Režisér Radovan Lipus a dramaturg Marek Pivovar byli první, kdo oblíbený blog převedli na jeviště.

V představení Ostravak popisuje jeden rok ze svého života. Třeba první noc s novým DVD přehrávačem, silvestrovskou oslavu s přáteli nebo rodinné obědy, při nichž vyjde najevo, že  se otcova hornická přilba změnila v berušku.

Po dvě stě odehraných představeních ale inscenace není úplně stejná jako na začátku. Herci do ní vložili nápady, které se objevily při reprízách, a průběžně se musela měnit jména prezidentů i hejtmanů. Vyprodáno je ovšem stále. „Dřysty našeho nejznámějšího blogera v šumném provedení“ tedy z Divadla loutek nezmizí - na rozdíl od Ostravaka Ostravského, který přestal s pravidelnými příspěvky na svůj blog ve stejném roce, kdy vznikla inscenace.