František Drtikol: „Jen zrod umění je z Božské podstaty“

Praha – U příležitosti 130. výročí narození Františka Drtikola Uměleckoprůmyslové muzeum v Praze uspořádalo výstavu, která je složena z méně jeho známých či vůbec neznámých fotografií. Expozice, která je věnována Josefu Richardu Markovi, autorovi první Drtikolovy monografie (1938), ukazuje práci s živým modelem (variace aktů), řadu abstraktních kompozic a zcela originální aranžované snímky, odkazující na autorovu duchovní orientaci na filozofické a náboženské nauky Východu.

Výstava Františka Drtikola (1883–1961) čerpá z autorova daru, který byl předán do sbírek Uměleckoprůmyslového musea v Praze roku 1942. „Výběr je sestaven z jedinečných fotografií, většinou pracovních studií a variací, které ve své době nebyly určeny k veřejnému prezentování. Jsou hlubokou sondou do Drtikolovy ateliérové práce,“ přiblížil výstavu její kurátor Jan Mlčoch, který dále prozradil, že rozhodnutí vystavit tyto fotografie osmdesát let po jejich vzniku vychází z umělcova názoru, že „Jen zrod umění je z Božské podstaty, kdežto na dokončeném díle lpí tíha země“.

„Snímky vznikly v době hospodářské krize, která jeho pražský ateliér tvrdě zasáhla. O to více si musíme vážit děl, která byla vytvořena bez možnosti jakéhokoliv komerčního uplatnění. Radikálností svých myšlenek i realizací předběhl František Drtikol svoji dobu. Když fotografickou práci završoval, v českém umění se teprve začaly rozvíjet imaginativní tendence, zájmem o lidskou sexualitu, sen a jiné oblasti nevědomí,“ dodal Mlčoch.

Výstavní kolekce je doplněna dokumentací autorovy osobité designérské tvorby (lampy a dekorativní předměty). Součástí výstavy je aktivní program pro návštěvníky.

František Drtikol: Z fotografického archivu

Uměleckoprůmyslové museum v Praze, ul. 17. listopadu 2, Praha 1, výstava trvá od 5. září do 24. listopadu 2013, otevírací doba: úterý 10–19 hod., středa–neděle 10–18 hod., pondělí zavřeno.