„Nové koště“ v nové sezoně ND: změny v programu i organizaci

Praha - „Věřím, že pozornost veřejnosti a médií, kterou upoutala srpnová krize, dokážeme v průběhu sezony proměnit v zájem o nové premiéry i stávající repertoár,“ přeje si na prahu 131. sezony Národního divadla jeho ředitel Jan Burian. První česká scéna chystá patnáct nových titulů, ale také změny v organizační struktuře, dramturgických i hracích plánech.

Burianovo prohlášení odkazovalo na události, které v srpnu následovaly po jeho odvolání z funkce ředitele v den usednutí do ředitelského křesla. Dosazen do něj byl vzápětí opět, umělecké vedení i zaměstnanci Národního divadla ale v reakci na jednání ministra kultury (nyní v demisi) Jiřího Balvína houfně podávali výpovědi. Po vyjednáváních a přesvědčování je většina z nich stáhla, takže začátek sezony nebyl ohrožen - jen v činohře by po dodržení výpovědí chyběla téměř polovina herců.

Ke změnám přesto došlo. Na jeviště ND divadla se rozhodli znovu nevstoupit dva herci - Richard Krajčo a Miroslav Donutil. Krajčo odmítá se zlatou kapličkou spolupracovat jakkoli, Donutil zůstane jako externista. Z těchto důvodů stáhne divadlo na konci října z repertoáru inscenace Richard III. a Figarova svatba, které táhl Krajčo. „Divákům, kteří mají zakoupeny vstupenky na listopadová a prosincová představení nabídneme náhradní představení nebo vrátíme vstupné,“ přislíbil umělecký šéf činohry Michal Dočekal.

Bláznivý den aneb Figarova svatba / Richard Krajčo
Zdroj: Národní divadlo/Martin Špelda

Z plánů 131. sezony zmizí také premiéry opery Dido a Aeneas a Corodine ve Stavovském divadle a Veselá vdova ve Státní opeře, neuskuteční se ani avizovaná novinka Laterny magiky Poslední cesta Julese Verna. „Diváci se naopak mohou nově těšit na světovou premiéru baletu Valmont, Ostrovského komedii Les a koncertní provedení Pucciniho opery La Rondine,“ upozorňuje na náhradu Národní divadlo.

Nejbližší premiérou nové sezony bude komorní opera Aleše Březiny Toufar, druhou operní premiérou má být Verdiho opus Simon Boccanegra v režii Davida Pountneyho. Činohra uvede do Vánoc také dvě premiéry - osvědčenou komedii Jedenácté přikázání se Sašou Rašilovem, Aloisem Švehlíkem, Davidem Prachařem nebo Davidem Matáskem a klasický titul Strakonický dudák v režii J. A. Pitínského. V roce 2014 ji čeká návrat mága moderního divadla Roberta Wilsona, v jehož režii vznikne inscenace s názvem 1914, před třemi lety v Národním divadle nastudoval Čapkovu Věc Makropulos.  Balet otevře sezonu inscenací Prokofjevova Romea a Julie v choreografii a režii Petra Zusky, uměleckého ředitele Baletu ND.

Robert Wilson se vrací do Národního divadla (zdroj: ČT24)

Změny s novou sezonou nepříchází v Národním divadle jen v programu, ale také v organizační struktuře na základě výsledků externí expertní analýzy. Po výsledcích nezávislého auditu Burian odvolal administrativně-správní ředitelku Andreu Volfovou, správní ředitelkou jmenoval ekonomku Tamaru Čuříkovou a snížil počet členů vedení. Václav Pelouch, dočasně pověřený řízením ND, se vrátil do funkce technicko-provozního ředitele.

„Přijali jsme první opatření,“ uvedl v té souvislosti Jan Burian. „Do konce roku udělám vlastní personální audit.“ V Národním divadle aktuálně probíhá kontrola Finančního úřadu. V jednání je nová kolektivní smlouva.