B-Side Band má druhé Vánoce: Dyka a Ellinga pod stromečkem

Praha – Vojtěch Dyk a B-Side Band za sebou mají úspěšné letní turné, muzikanti přesto neusínají na vavřínech a chystají minisérii čtyř vánočních koncertů. K řádění na pódiu si Dyk pozval významného jazzového hosta – držitele Grammy, Američana Kurta Ellinga.

Z tábora B-Side Bandu zaznívá, že se budou hrát hlavně autorské skladby, např. Largo z Novosvětské symfonie Antonína Dvořáka v jazzovém aranžmá Borise Urbánka, „kde se Vojta představí také jako dirigent a společně se saxofonistou Michalem Žáčkem předvedou, jak se dá tato velmi známá skladba nově uchopit.“ Kurt Elling se po Dykově boku objeví celkem pětkrát, z toho jednou zazpívají společný duet. 

Data turné

  • 4. prosince (Brno)
  • 5. a 6. prosince (Praha)
  • 7. prosince (Vídeň)

„Když jsem přemýšlel, s kým vystupovat, napadlo mě, že v České republice jsem zažil spoustu příjemných chvil… Vojta je skvělý mladý muž s úžasným hlasem. Tak proč ne? Je prosinec, tak se bavme!“ vysvětlil majitel čtyřoktávového barytonu důvod, proč kývl na nabídku společného vystupování. O společném vystoupení se jednalo víc než rok. 

Kurt Elling si zazpívá s B-Side Bandem
Zdroj: ČT24/ČTK

Elling nezavítá do hlavního města poprvé, loni se totiž představil na Žofíně na festivalu Prague Proms. Byl devětkrát nominován na cenu Grammy, přičemž jednu nominaci proměnil v roce 2009 za nejlepší jazzové album. 

„Zahrát si s Kurtem Ellingem je snem každého jazzového muzikanta, protože představuje v současné době skutečně světovou špičku. O téhle možnosti jsme jednali více než rok, protože Ellingův kalendář je nabitý na mnoho měsíců dopředu,“ podotkl Buchta.