Václav Havel po dva měsíce inspiruje Washington

Washington - Festival vzájemných inspirací ve Washingtonu je letos poctou Václavu Havlovi. Bývalého českého prezidenta a dramatika připomenou v průběhu září a října desítky akcí. Česká ambasáda jimi zdůrazňuje provázanost česko-amerických vztahů.

Festival inspirace oslavuje Václava Havla (zdroj: ČT24)

„Václav Havel je osobnost, kterou si americké publikum z české kultury nejvíce spojuje s Českou republikou. Američané ho velmi ctí a řekla bych, že ho mají opravdu rádi,“ soudí Barbara Karpetová z české ambasády ve Washingtonu, která festival pořádá. Havlovy myšlenky navíc podle ní jsou platné i pro aktuální témata ve Spojených státech. „Mám na mysli jeho přístup ke společnosti, angažovanosti občanů a lidským právům,“ upřesnila.

Festival chce ukázat Havla jako prezidenta, politika, vizionáře, myslitele, ochránce lidských práv, občana, disidenta, vězně, dramatika či prostě člověka. A to prostřednictvím filmů, přednášek, výstav, koncertů i divadelních představení.

„Jedním z nejdůležitějších projektů, které se podařilo uskutečnit, je umístění lípy a lavičky Václava Havla do prostoru univerzity v Georgetownu, nejstarší univerzity ve Washingtonu D. C. a také univerzity, kde se Václav Havel setkal se studenty a debatoval s nimi o sametové revoluci. V Národní svatyni se uskuteční impozantní koncert, orchestr americké armády a stopadesátičlenný sbor Cathedral Schoral Society připravily program spěciálně věnovaný Havlovi,“ uvedla některé z konkrétních akcí Barbara Karpetová.  

Festival se letos koná počtvrté. Předchozí ročníky byly věnovány zakladateli Československa Tomáši Garriguu Masarykovi, skladateli Antonínu Dvořákovi a loni režiséru Miloši Formanovi.