Svět umění nadobro opustil výtvarník Oldřich Smutný

Putim – Ve věku osmaosmdesáti let zemřel v Putimi u Písku český malíř Oldřich Smutný. Někdejší člen seskupení výtvarníků UB-12 a od počátku devadesátých let také člen obnovené Umělecké besedy v Praze učil třicet let malířství na Akademii múzických umění. Poslední rozloučení se koná 10. září na Lesním hřbitově v Písku.

Smutný žil a tvořil střídavě v Praze, v Putimi, ale často také ve Francii. Malba však nebyla jeho jediným oborem, věnoval se také scénografii, grafice, kresbě a keramice a se stejnou vášní i fotografoval. Výtvarně spolupracoval na světové výstavě v Ósace, v roce 1968 byl autorem scény inscenace Šumař na střeše v Národním divadle v Praze. Napsal knihu Labutě, labutě…, ve které se vyznává ze svého obdivu k přírodě. 

Umělec vystudoval malířství v Praze, a to na Vysoké škole uměleckoprůmyslové a dále Pedagogickou fakultu Univerzity Karlovy a scénografii na Akademii múzických umění. 

„V polovině padesátých let minulého století objevil kraj jižních Čech v okolí Písku a Putimi, aby zde našel celoživotní inspirační zdroje,“ napsali kurátoři výstavy ke Smutného osmdesátinám v Českém muzeu výtvarných umění v Praze. 

Oldřich Smutný při práci
Zdroj: ČT24/ČT

Seskupení UB-12 navazovalo na tradice Umělecké besedy a spolu se Smutným byli členy třeba Václav Bartovský, Stanislav Kolíbal nebo Alois Vitík. Smutný byl považován za abstraktního malíře. V následujících letech byla jeho abstraktní malba posuzována jako tvorba malířské individuality mimo aktuální, a tudíž aplaudované trendy, uvedli kurátoři jubilejní výstavy.