Posviťte si na památku

Olomouc - Září letošního roku je druhými Vánocemi pro milovníky památek. V noci před 1. zářím se mohli podívat na hrady a zámky po setmění, následující dva víkendy si mohou posvítit na další památky, povětšinou jindy nepřístupné. Dny evropského dědictví, které začínají 7. září, chtějí totiž letos ukázat „památky v novém světle“.

Pro slavnostní zahájení byla vybrána Olomouc, město, které má po Praze druhou největší památkovou rezervaci v Česku. Součástí tamních Dnů evropského dědictví je symbolické otevření opraveného Dolního náměstí, především ale bude zpřístupněno více než padesát církevních, vojenských i novodobých staveb. Na programu jsou také koncerty a divadelní představení.

Letošního ročníku se po celé České republice účastní téměř tři sta obcí a více než tisíc památek. Jako každoročně se otevírají dveře zajímavých a výjimečných architektonických, archeologických a sakrálních památek. Jejich seznam najdete na stránkách projektu.

KAM SE VYDAT? NĚKOLIK TIPŮ

Po celé Praze se otevřou především kostely. Lidé si mohou přijít prohlédnout také Novou synagogu na Palmovce, Malostranský hřbitov nebo židovský hřbitov v Radlicích. Na Velkopřevorském náměstí pak mohou lidé navštívit Buquoyský palác, ve kterém sídlí francouzská ambasáda. Z technických památek se jim otevře například plynojem v Libni, čistírna odpadních vod v Bubenči připravila speciální noční prohlídku strojovny nebo jištěné výstupy na ventilační komín.

Ve Středočeském kraji vytáhnou z depozitáře GASK vzácnou iluminaci, která je vystavována jen příležitostně. Knižní miniaturu s motivem těžby a zpracování stříbra v Kutné Hoře získalo hejtmanství před několika lety na dražbě v Londýně.

V Pardubickém kraji můžete zamířit do Litomyšle, kde bude možné projít obvykle nepřístupnými prostorami zámku. V Pardubicích bude přístupný jindy uzavřený židovský hřbitov nebo Automatické mlýny. V Jevíčku na Svitavsku lze mimořádně nahlédnout do dvoupatrové sýpky z 18. století a také do unikátní rumpálové 70 metrů hluboké studny vysekané ve skále.

V kraji Vyšočina bude Dny evropského dědictví připomínat především zámek v Telči, který připravil mimo jiné noční prohlídky s historickými postavami, které jsou s krajem spojené. V Olomouckém kraji stojí jistě za návštěvnu Lipník nad Bečvou, tamní zahrady a parky si lidé budou moci projít jen za světel loučí. Znojmo v Jihomoravském kraji zase poprvé otevře neoklasicistní Weinbergerovu vilu.

Přidruženou akcí Dnů evropského dědictví jsou i letos Instustriální stopy, které návštěvníky zavedou do technických a průmyslových památek - pivovarů, mlýnů, skláren i dolů. Významnou částí letošního programu je Plzeňský týden kulturních fabrik (od 16. do 20. září), spojený s mezinárodní konferencí. Nejvíce industriálních památek bude zpřístupněno v sobotu 14. září.

Na ten den navíc v hlavním městě připadá další památková akce - Pražská muzejní noc. Noční prohlídky muzeí a galerií musely být v červnu kvůli povodním zrušeny.

Historicky první Dny otevřených dveří památek (European Heritage Days) se konaly již v roce 1984 z podnětu Francie, od roku 1991 byly EHD představovány evropské veřejnosti. Jejich základní myšlenkou bylo umožnit široké veřejnosti návštěvu nejrůznějších památek, zejména těch, které jsou jinak běžně nepřístupné, případně nabídnout neobvyklý program, který by na památku upozornil. V České republice se EHD konají pravidelně od roku 1991.