Milovníky Verdiho oper potěší Dinara Alieva

Praha - Smetanova síň v Obecním domě dnes večer nabízí koncert operní divy Dinary Alievy, která je momentálně kritiky řazena mezi nejlepší sopranistky světa. Sólistka Velkého divadla v Moskvě se představí v programu nazvaném Verdi Gala za doprovodu Českého národního symfonického orchestru řízeného Marcellem Rotou.

Dinara Alieva se narodila v Baku (Ázerbájdžán). Vystudovala hudební školu v oboru klavír a následně akademii múzických umění v Baku, kterou absolvovala v roce 2004. Zúčastnila se mistrovských kurzů s Jelenou Obrazcovovou a Montserrat Caballé. Svou kariéru zahájila jako pěvkyně v divadle opery a baletu v Baku, kde byla sólistkou v letech 2002–2005 a hrála hlavní role v představeních Trubadúr od Verdiho (Leonora), Bohéma od Pucciniho (Mimi), La Traviata od Verdiho (Violetta), Komedianti od Leoncavalla (Nedda).

Pěvkyně spolupracuje s předními ruskými dirigenty a orchestry, mezi něž se řadí Vladimir Fedosejev a Velký symfonický orchestr P. I. Čajkovského, Jurij Těmirkanov a Akademický orchestr Petrohradské filharmonie, Michail Pletněv a Ruský národní orchestr, Vladimir Spivakov a jím řízený komorní orchestr Virtuózové Moskvy a Národní filharmonický orchestr Ruska, Mark Gorenštejn a Státní akademický symfonický orchestr Ruska. Dinara Alieva mnohokrát zpívala pod vedením slavných italských dirigentů Fabia Mastrangela, Giuliana Corella, Giuseppa Sabbatiniho a dalších.

Světový soprán v Praze (zdroj: ČT24)