Fotograf Vilém Heckel kouzlí půvabné obrazy z minulosti

Vilém Heckel – to je přece jen značka autora spjatého nerozlučně v našem vědomí s fotografiemi hor, vlastně přímo velehor. Heckel, narozený v Plzni v rodině vášnivého turisty a fotografa, se začal v padesátých letech věnovat horolezectví. Zcela postupně propadá kouzlu hor, jejich majestátu a jak dokládá jeho dílo, i fotogeničnosti. Poznává a hlavně fotografuje Kavkaz, Hindukuš, bezpočet dalších horských souborů. Ve dvaapadesáti letech na expedici v Peru umírá pod horou Huascarán. Do té doby vydal celkem deset publikací horských fotografií, ostatně řada z nich v reedicích pro svoji nespornou a nepřekonanou kvalitu vychází stále.

Výstava Kouzlo minulosti nám však připomíná Heckela zcela jiného, vlastně pro nás nyní zcela nového, jak si jej většina z diváků nejen nepamatuje, ale ani nemůže pamatovat. Ve třicátých letech totiž Heckel pracuje ve slavném ateliéru Illek a Paul, od roku 1941 pak fotí pro brněnskou Zbrojovku aby byl posléze exkluzivním fotografem Československé obchodní komory. V padesátých letech vzniká serie propagačních fotografií, které získaly postupně neuvěřitelné a nečekané kouzlo jako nezamýšlený bezprostřední dokument doby.

Na výstavě vidíme malý, ale velmi kvalitní výsek fotografií, propagujících automobily, ledničky, vysavače, rádia nebo fotoaparáty. To vše samozřejmě v černobílém provedení v patřičném prostředí. Sledujeme však současně nečekaný a ohromující dokument. Pozorný divák se kochá nejen tehdejšími modelkami a jejich dobově podmíněným oblečením, ale může vysledovat celou řadu detailů, přibližujících nám denodenní a tehdejší nepříliš veselý, skutečně černobílý  život.

  • Vilém Heckel - Kouzlo minulosti zdroj: Galerie Fotografie http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/51/5018/501781.jpg
  • Vilém Heckel - Kouzlo minulosti zdroj: Galerie Fotografie http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/51/5018/501779.jpg
  • Vilém Heckel - Kouzlo minulosti zdroj: Galerie Fotografie http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/51/5018/501777.jpg
  • Vilém Heckel - Kouzlo minulosti zdroj: Galerie Fotografie http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/51/5018/501778.jpg

Jsme v bytech, zařízených jednoduchým nábytkem z Rousínova, hledíme na maličké benzinové pumpy na okrajích měst, vidíme původní dláždění prvorepublikových silniček, stafáž lehce poničených památek… Vůbec je zajímavé, jak Heckel (a nejen on) pomíjel při tvorbě často exportních propagačních fotografických materiálů dnes tak důležitý a sledovaný detail. Na řadě záběrů sledujeme nečekaná překvapení – automobily nemají čísla, kouty místností jsou nevymalované, vedlejší účinkující v jednotlivých záběrech viditelně nespolupracují… Doba vzniku je tedy dokumentována ve více úrovních, design výrobku samotného je doprovázen chladným sdělení, které si zjevně autor nemohl uvědomovat, jsa součástí celku. Sladké porozumění, lehká melancholie i chápající úsměv jsou ingrediencemi, kterými bude vaše návštěva této výstavy dozajisté provázena.

Celek je vlastně příslibem možností, které archivy zajisté nabídnou v mapování minulosti. Protože, ať chceme či nikoliv, období obou totalit, ať již protektorátní či pozdější komunistické, nebyla nikdy černobílá a v záhybech vzpomínek (tj. v tomto případě archivů) se skrývají zajímavá a často vzrušující poznání.

Vilém Heckel/ Kouzlo minulosti/ Galerie Fotografic/ Stříbrná 2, Praha 1, poblíž Divadla Na Zábradlí. Otevřeno denně 13:00 – 19:00 hodin. Výstava potrvá do 15. září.