Kriminálka Staré Město II: Všechno se vším souvisí

Mrtvý muž ve vlaku s trestním rejstříkem jako nákupní seznam, únos soudcovy jediné dcery a organizovaný zločin, všechny tyto nitky mají jeden společný uzel, který během šesti večerů rozsekne Kriminálka Staré Město. Do vyšetřování se v druhé řadě česko-slovenského seriálu pustí ve čtvrtek 12. září ve 20:00 na ČT1.

Spoluautorem námětu je opět Dominik Dán, slovenský policista, který se pod tímto pseudonymem stal úspěšným autorem kriminálních příběhů vycházejících ze skutečných případů. Na rozdíl od první série ale tvůrci méně opisovali z kriminalistických šanonů, dali větší prostor fikci.

„Inspirace vznikla z jednoho případu, který se opravdu stal. Vyprávíme ale fiktivní příběh, aby mohl vzniknout dramatický děj. Oproti první sérii jsme seriál posunuli více ke krimithrilleru, šlo nám o vytvoření napínavého příběhu,“ upřesnil režisér Ján Sebechlebský.

Posun k dramatičnosti je znát už v prvním díle druhé řady, který do případu skáče rovnýma nohama. Rozehrává a jemně naznačuje souvislosti mezi jednotlivými zločiny a hned na úvod dopřeje divákovi několik překvapivých zvratů. Kriminálka Staré Město tentokrát nevyšetřuje v každém díle jiný případ, ale všech šest dílů je provázaných a rozuzlení přijde až v tom posledním.

Méně prostoru (soudě alespoň podle prvního dílu) dostávají osobní životy vyšetřovatelů, a ten, kdo neviděl první řadu, bude nejspíš ve čtvrtek večer trochu tápat, odkud že se některé postavy znají. Na začátku se například ve vyšetřování opět vynoří Josef Černín (Jiří Langmajer), tajuplný policista se známostmi, o kterých není dobré vědět.

Naopak na pořádné seznámení s novým parťákem hlavní hrdinky, kriminalistky Zuzany Krauzové (Zuzana Fialová), si diváci budou muset počkat na další pokračování. Viktor (Saša Rašilov), který nahradí Andyho (Matěj Hádek), se v prvním díle jen mihne.

Česko-slovenské zločiny i vyšetřování se osvědčily (v první řadě Kriminálky, ale také nedávno v jiném kriminálním seriálu ČT Policajti z centra), takže přeshraniční spolupráce na straně zákona i podsvětí úspěšně pokračuje. V hereckém obsazení - kromě zmíněných - slovenskou stranu zastupuje Milan Lasica, Boris Farkaš, Peter Šimun či Martin Mňahončák, českou Jan Kanyza, Ondřej Malý, Linda Rybová nebo Miroslav Donutil v roli soudce Březiny, otce unesené dívky z prvních minut druhé řady.

Znělka seriálu Kriminálka Staré Město II (zdroj: ČT24)

„Ta role není velmi velká, ale je velmi významná, protože od ní se začne všechno odvíjet,“ naznačil Donutil. Víc ale k seriálu prozradit nechce, od čeho by byla kriminálka s prozrazenou pointou. Lepší než o ní mluvit je se na ni dívat. „Je to příběh napínavý a dramatický, podle prvního dílu se dá usuzovat, že se jedná o dílo povedené,“ odhaduje. Přesvědčte se o tom sami - každý čtvrtek od 12. září.