Džejár má největší galerii na světě

Paříž - Je mistrem fotografické gerilly. Snímek pro něj představuje zbraň v boji za demokracii a svobodu. Aktivistický umělec z Francie JR (čti Džejár) už rozesel své poselství na několika frontách, včetně Brazílie, Haiti nebo Kambodže. Řada jeho projektů vzniká nelegálně, a proto pečlivě střeží svou identitu.

„Já jsem Džejár a používám město jako plátno,“ usmívá se chlapík v černých brýlích a klobouku. O mnoho více toho o sobě neřekne. Víme, že 15 letech začal sprejovat na zdi a od té doby si zahrává s uměním i se zákonem. Když jednou v pařížském metru našel fotoaparát, graffiti šlo stranou. Místa, kde dříve tvořil stylizované nápisy, pokryl portréty lidí.

Brzy začal tvořit i za hranicemi Francie. „Rozhodli jsme se udělat portréty Palestinců a Izraelců se stejným povoláním, řidiči taxi, právníci, kuchaři,“ vypráví JR: „Všichni souhlasili s tím, že můžou být nalepeni jeden vedle druhého.“ V Súdánu, Keni nebo Libérii fotil ženy vystavené násilí. Bez reklamních sponzorů rozjíždí jeden projekt za druhým.

Ale co umění? Dokáže měnit svět?

Za své poselství bořit předsudky a otevírat společenská témata získal před dvěma lety cenu TED. Zařadil se tak po bok dalších výrazných držitelů ceny, včetně bývalého amerického prezidenta Billa Clintona nebo kuchaře Jamese Olivera. „Politika, byznys, to všechno mění svět. Ne vždycky k dobrému. Ale co umění? Dokáže měnit svět?“ zeptal se tehdy.

Odpověď hledá v projektu „Obraťme svět naruby“, kdy oslovil jednotlivce po celém světě, aby mu poslali své portréty. Ty pak nechal zvětšit a poslal je autorům zpátky, aby je vyvěsili na veřejná místa. Během roku se mu přihlásilo přes sto tisíc lidí. Obličeje diktátorů nebo reklamy tak vystřídaly tváře z ulice.

„Je to inspirující vidět lidi, jak tvoří skupiny a komunity a vyjadřují svůj názor pomocí umění,“ říká JR. Provokativně tvrdí, že vlastní tu největší galerii, kterou je celý svět. Vystavuje na domech, mostech, vlacích. Lidi sbližuje pomocí papíru a lepidla a jeho díla žijí svým životem již ve více než stovce zemí. Česká republika na svou premiéru zatím čeká.

Další info hledejte na webu umělce.

Tajemný fotograf JR (zdroj: ČT24)