Krzysztof Penderecki: K mé hudbě se musíte propracovat

Praha - Jeden z nejvýznamnějších současných skladatelů vážné hudby Krzysztof Penderecki si pro dárek k osmdesátinám přijel i do Prahy. Za jeho osobní účasti festival Dvořákova Praha uvedl při zahájení šestého ročníku světovou premiéru jeho skladby v nové úpravě. Zahajovací koncert si můžete poslechnout také v archivu ČT art .

Skladbu Adagio ke své 3. symgonii v úpravě pro smyčce Penderecki přepracoval speciálně pro Českou filharmonii, která ji na Dvořákově Praze zahraje. „Adagio je meditací nad věcmi pozemskými. Skutečnost, že nám ji v premiéře svěřil, je samozřejmě vyznamenáním a nás to těší. A festival tím získává také určitý lesk,“ uvedl k této poctě šéfdirigent českých filharmoniků Jiří Bělohlávek. Při zahájení kromě Pendereckého skladby doprovodí také vystoupení americké violencellistky Alisy Weilersteinové.

Penderecki je jedním z klíčových představitelů hudební avantgardy druhé poloviny minulého století. Jako hvězda moderní vážné hudby zazářil na přelomu 50. a 60. let. Od té doby svou hudbu zjemnil a zpřístupnil širší veřejnosti. „Čím víc je mi let, tím víc mě přitahuje komorní hudba,“ přiznává.

Ke skládání hudby se dostal už v šesti letech. Miluje Dvořáka, Prokofjeva nebo Šostakoviče. Hranice vážné hudby ale posouvá nekompromisně dál. „Mou hudbu si člověk nemůže jen tak rychle oblíbit, k ní se musí propracovat,“ říká.

Penderecki proslul poprvé jako autor skladby Žalozpěv obětem Hirošimy, za niž v roce 1959 získal cenu UNESCO. Je autorem desítek symfonických, sborových a operních děl, které vznikaly i na objednávku institucí z celého světa, včetně OSN nebo měst jako Gdaňsk, Moskva či Jeruzalém. Získal mimo jiné dvě americké Grammy a je autorem hudby k oceňovanému filmu Andrzeje Wajdy Katyň. Od 70. let se aktivně věnuje dirigentské kariéře. Je profesorem krakovské Hudební akademie.

Tuzemskému publiku se Penderecki představil už mnohokrát. Před pěti lety uvedl v rámci festivalu Pražský podzim v české premiéře své Concerto grosso pro tři violoncella a smyčce. V roce 1998 dirigoval v Praze svou 3. symfonii. O dva roky dříve dirigoval v Rudolfinu koncert České filharmonie s programem ze svých a Beethovenových děl. Na objednávku ke stému výročí orchestru složil tehdy Klarinetový koncert.

Během jeho aktuální návštěvy Prahy mohou jeho příznivci Pendereckého slyšet ještě 11. září. Zúčastní se speciální koncertu Salon Polski, organizovaného polským velvyslanectvím a Polským institutem. Vystoupí na něm houslistka Patrycja Piekutowská a klavíristka Renata Bilińská. Obě získaly za interpretaci Pendereckého skladeb v roce 2008 MIDEM Classic Award.