Rurální rekviem, nebo detektivka o horečce? Man Booker jde do finále

Londýn - Držitelka Pulitzerovy ceny Jhumpa Lahariová nebo uznávaný irský romanopisec Colm Tóibín, jejichž díla jsou dobře známá i českým čtenářům, mají také letos šanci získat Man Bookerovu cenu. Mezi favorizovanými autory v finálové šestici prestižního literárního ocenění ale nejsou.

Man Bookerova cena se uděluje anglicky píšícím autorům ze zemí britského společenství. Do užšího výběru vybrala porota ještě anglického spisovatele Jima Craceho, Zimbabšanku NoViolet Bulawayovou, Novozélanďanku Eleanor Cattonovou a Kanaďanku Ruth Ozekiovou. Mezi šestici finalistů letos pronikly všechny čtyři ženské autorky ze širšího výběru 13 nominovaných. Man Bookerovu cenu přitom v minulém ročníku ovládla rovněž žena - trofej loni už podruhé získala Hilary Mantelová za svůj historický román Předveďte mrtvé.

Sázková kancelář William Hill, která už na finalisty ceny vypsala kurzy, zatím favorizuje nejmladší uchazečku, 27letou Cattonovou. Ta porotu zaujala svým druhým románem The Luminaries (Velikáni), který vypráví detektivní příběh z časů novozélandské zlaté horečky v 19. století.

U sázkařů boduje i nejstarší finalista: 67letý Crace, který se do užšího výběru probojoval už v roce 1997. Jeho nejnovějšímu románu Harvest (Sklizeň), který sám autor označuje za svůj poslední, vydavatel přiřkl přízvisko „rurální rekviem“. Dějová linka se točí kolem skupiny nově příchozích na tichou anglickou vesnici, kde po požáru jednoho z místních sídel propukne „hon na čarodějnice“.

Kdo se nakonec stane dalším laureátem ocenění, které se uděluje od roku 1969, bude oznámeno 15. října.