Do Jičína za pohádkou. Vodníci a mlynáři zvláště vítáni!

Jičín – „Kolo, kolo mlýnský“, přesně tak zní letošní téma festivalu pohádek v Jičíně, kterým město počátkem dneška ožije a až do neděle se bude hemžit davy dětí. Akce začne dnes odpoledne slavnostním pohádkovým karnevalovým průvodem, v jehož čele půjde patron festivalu Jiří Lábus. Na malé návštěvníky a jejich rodiče v průběhu pěti dnů čekají workshopy, tvůrčí dílny, řemeslné dílny, divadelní představení, koncerty a další zábava.

A proč se letos organizátoři zaměřili právě na mlýny? Ředitelka festivalu Věra Marksová prozradila, že téma odkazuje na mlýnský fortel a na řemeslo obecně. Mlýn se v pohádkách často proplétá s vodníky a ani v Jičíně tomu nebude jinak. Na děti však nečekají jen zelení mužíci, ale i další pohádkové postavičky. 

Město pohádek poučí příchozí také o lidové slovesnosti a seznámí je s básničkami či lidovými písněmi všeho druhu. Hlavním úkolem všech malých „soutěživců“ však bude plnění co největšího počtu úkolů, aby společnými silami mohli roztočit mlýnské kolo. Pro divadelní zájemce jsou přichystaná místa v Biografu Český ráj, kde se odehraje několik dětských představení, avšak večer kino ovládnou filmy pro dospělé (promítat se bude např. Habermannův mlýn). 

Popis mlýna
Zdroj: ČT24/Pohádka.cz

Ani Jičín se neobejde bez slavných osobností, které svou přítomností zpestří program. Do pohádkového světa tedy na moment pronikne např. režisér Václav Vorlíček, zpěvačka Zora Jandová a herci Ivana Chýlková nebo Jiří Potměšil. 

Mapa pohádkového Jičína
Zdroj: ČT24/Pohádka.cz

Česká televize patří mezi hlavní partnery celé události, a tak jí v sobotu bude patřit celý den. Na hlavním pódiu se představí Magda Reifová z Kouzelné školky a Petr Vacek ze Studia Kamarád se svým hodinovým programem plným písniček. Dále bude na náměstí po celý den stan ČT, který nabídne dětským návštěvníkům webové hřiště Déčko.cz se zábavnými a chytrými aktivitami, soutěže a setkání s Večerníčkovými postavičkami. Ve zmíněném Biografu bude ČT promítat také filmové pohádky.

Jičín - město pohádky (zdroj: ČT24)