Zindulka jako kapitán SS, v Řeznické nastává Vražedný pátek

Praha – Divadlo v Řeznické rozehrává absurdní, avšak napínavé drama Vražedný pátek. Tvůrci hru charakterizují jako „zcela mimořádnou, hrozivou, propletenou a se směsicí patosu i černého satirického humoru“. Netradičního uchopení tématu holocaustu se zhostil Jakub Zindulka, který režíruje svého otce Stanislava. Divadlo v Řeznické hru uvede poprvé dnes večer.

Vražedný pátek se sice jeví jako klasická kriminálka, nakonec se ale promění v hořkou komedii a skončí jako osobní tragédie zarážejících rozměrů. Svou roli v tom hraje i příběh o vině a odpuštění, stejně tak ztráta lidské paměti.

Představení je co do počtu herců skromné - páteční drama prožije Stanislav Zindulka jen se svým synem Jakubem. Jedná se o jejich první společnou divadelní práci, problémy s kázní ale nemají. Starší a zkušenější herec tvrdí, že je zvyklý režiséry poslouchat, a nejinak tomu je i u vlastního syna.

„Tatínek je nejen neobyčejně dobrý, ale také pilný a pokorný herec, takže je to téměř až žinantní,“ říká Zindulka mladší. Vražedný pátek je pro jedenaosmdesátiletého Stanislava Zindulku čtvrtou hrou pro dva herce, kterou v současné době hraje.

Původní kus The Friday Murder se divákům poprvé představil v roce 1977 v Londýně. Hlavní roli Solomona Freitaga dokonce ztvárnil anglický herec s českými kořeny George Pravda. Autor Benjamin Kuras mu ostatně psal tuto postavu na tělo.