Nejnižší věci jsou normální. The Tiger Lillies se vrací

Praha - Je to špinavý dole v pangejtu, se zvrhlíky a magory, a ty uděláš prostě cokoliv, vede tě to níž a níž, ty nejnižší věci jsou normální, zpívají The Tiger Lillies. Sami se označují jako kriminálně kastrátské anarchistické brechtovské bluesové trio. Dvacátého září se opět vrátí do své oblíbené Prahy a zahrají v Divadle Archa. Kapela je tuzemskému publiku známá již od devadesátých let, kdy hrála U vystřelenýho oka a v dalších žižkovských lokálech.

„Pamatuji si zpívání, pocení, pivo, Becherovku, sex, spánek, sex a pak zase vše nanovo, den po dni. Bylo to božské! Bylo to dávno, tak před dvaceti lety,“ vzpomíná na Prahu frontman The Tiger Lillies Martyn Jacques.

V Arše koncertovali před dvěma lety. Roku 2010 kapela otevřela podzimní sezonu premiérou projektu s názvem Zde jsem člověkem!, který vznikl ze spolupráce The Tiger Lillies, režiséra Jiřího Havelky a irského dramatika Jocelyna Clarkea.

Nyní se kapela vrací s poslední deskou Either-or a novým bubeníkem, když zakládajícího člena kapely Adriana Huge v roce 2012 vystřídal za bicí soupravou Michael Pickering.

Jako hosta si The Tiger Lillies vybrali opět kapelu Allstar Refjúdží Band. Fúze muziky, divadla a sociálního projektu mísí pět jazyků a desítky žánrů: kurdský folk, čínskou operu a popovou hudbu, švýcarské nápěvky z hor, dixieland, rap a další.

Skupina The Tiger Lillies vznikla v roce 1989 v Londýně a za dobu své existence natočila více než dvě desítky alb. Vedle koncertování po celém světě spolupracovali na řadě crossover projektů, včetně představení Circa s kanadským tanečním souborem Holy Body Tattoo. Za muzikál Shockheaded Peter získali prestižní cenu Olivier Award.

Skladbám, které nesou stopy pouliční opery, předválečného kabaretu, francouzského šansonu, cikánských písní a odkazů na Jacquese Brela a Bertholda Brechta, dominuje hlas Jacquesa, který se jako samouk vyškolil na zpěváka s kastrátskou technikou hlasu. Temné, drsné a vášnivé písně jsou plné černého humoru a ironie.

Další info hledejte na webu Divadla Archa nebo na stránkách kapely.

Vydáno pod