Rusové a Poláci a všechno. V Plzni začalo Divadlo

Plzeň - Skvělé soubory ze zahraničí i výběr toho nejlepšího z domácích inscenací uplynulé sezony nabízí 21. ročník plzeňského festivalu Divadlo. Diváci v následujícím týdnu uvidí 26 divadelních souborů, včetně špiček z Ruska, Polska, Maďarska, Lotyšska a Slovenska. Podle pořadatelů nabízí letošní program více menších inscenací netradičního divadla.

„Festival Divadlo se připravuje kontinuálně, zejména dramaturgie festivalu běží celoročně, dokonce u zahraničních souborů vybíráme na několik let dopředu,“ říká výkonný producent Zdeněk Pánek. Na letošní festival přijedou i celosvětově známé divadelní hvězdy.

„Za více než dvacet let existence si tento festival vydobyl pevnou pozici zejména mezi středoevropskými divadelními festivaly. Má renomé, které bychom rádi rozšiřovali. Rozhodně má vynikající pověst z hlediska kvality programu,“ říká ředitel festivalu a nový ředitel Národního divadla v Praze Jan Burian.

Osobně divákům doporučil ruskou a polskou inscenaci. Hlavním zahraničním lákadlem je Slečna Julie moskevského Divadla národů v režii uměleckého ředitele berlínské Schaubühne Thomase Ostermeiera. Z Polska přijíždí Teatr Polski z Vratislavi s inscenací Hra o matce a vlasti v režii Jana Klaty.

Plzeň hostí mezinárodní festival Divadlo (zdroj: ČT24)

Podle Jiřího Sedláka z tiskového servisu budou zajímavé i slovenské inscenace, uváděné jako součást epilogu 18. září. Diváci uvidí Holokaust autora Viliama Klimáčka v režii Rastislava Balleka bratislavského Divadla Aréna a Untitled Slávy Daubnerové, kteří se pyšní čerstvými nominacemi na ocenění DOSKY za nejlepší slovenskou inscenaci.

„Nejzajímavější je celý festival, protože kdybyste chtěli všechna ta představení objet v České republice i v zahraničí, tak byste nad tím strávili rok a utratili strašně moc peněz,“ zve diváky do Plzně Jan Burian.

Součástí festivalu jsou i představení pod širým nebem v proluce v Křižíkových sadech. Dnes tento prostor patřil studentům VŠMU z Bratislavy, a sice slovenské lidové pohádce Hanička bez rúk v loutkově-činoherní úpravě a bláznivé dramatizaci povídky Borise Viana Hlava medúzy. Další open air představení bude v pátek 13. září.

Své zastoupení na festivalu budou mít i plzeňská divadla. Divadlo J. K. Tyla bude reprezentovat drama Jiřího Křižana Je třeba zabít Sekala v režii Natálie Deákové a Divadlo Alfa uvede pohádku v režii J. A. Pitínského Princ Bhadra a princezna Vasantaséna aneb Mnich pokrytec, kterou připravili podle starého indického příběhu Pavel Huml a Hubert Krejčí.

Festival byl slavnostně zahájen dnes večer v Divadle Josefa Kajetána Tyla inscenací Buržoazie Divadla Na zábradlí. Další info na stránkách festivalu.