Hudba bez překážek: Pianista Kissin obejme Rudolfinum

Praha – Dvořákovu Prahu dnes se svým pianem navštíví držitel dvou cen Grammy Jevgenij Kissin. Rodák z Moskvy na festivalu odehraje sólový koncert se zbrusu novým programem, jenž tvoří hlavně skladby Franze Schuberta a Alexandra Skrjabina.

Pořadatelé považují Kissinův koncert za jeden z vrcholů celé akce, a to přesto, že kritiky oceňovaný pianista odehraje koncert prakticky na počátku celého festivalu. Včera mu půdu pomyslně připravila americká violoncellistka Alisa Weilerstein. 

Za piano sedl Kissin poprvé sám, když mu byly dva roky a od deseti let pořádal koncerty. Hudební obec tvrdí, že pro tohoto umělce neexistují technické překážky a hudba se zpod jeho rukou line naprosto přirozeně. „Jeho plný, bohatý tón, poezie přednesu a fantazie naplňují partitury novým životem,“ uvádějí hostitelé z Dvořákovy Prahy.

Dvořákova Praha pokračuje do 20. září a nabídne setkání s díly Antonína Dvořáka i dalších skladatelů světové hudební historie v podání zajímavých interpretů. 

Milovníky klasiky v nadcházejících dnech potěší ještě koncert pod vedením šéfdirigenta Metropolitní opery Fabia Lusiho, dále vystoupení houslisty Juliana Rachlina, pěvce Adama Plachetky a další zahraniční orchestry. Výsadní postavení rezidenčního ansámblu zaujala Česká filharmonie s novým šéfdirigentem Jiřím Bělohlávkem.