Dominik Lang v Budějovicích prochází zdí

České Budějovice - Trojnásobný finalista ceny Jindřicha Chalupeckého Dominik Lang v budějovickém Domě umění doslova prolomil zdi. Sochu postavil do samého středu galerie a vytvořil tak z pěti výstavních místností jedinou, jež nemá klasické rohy a dominují v ní geometrická tělesa. Kurátor výstavy Martin Mazanec přibližuje instalaci vysvětlením jejího názvu: „Procházení zdí vyznívá jako hra s nadpřirozenem nebo v doslovném přepisu jako stavební sonda s cílem v utopické prostupnosti.“

„Na výstavě v Českých Budějovicích Dominik Lang nerozvíjí přímý historický odkaz – kromě materiálové práce – úvaha nad scénografičností moderní architektury je jakousi paralelou k rozvíjené sochařské práci definované jako časově omezená scénická skladba. Dominik Lang v sochařském celku rozvíjí význam vizuální scény sloužící ke krátkodobému účelu. Zdánlivá institucionální proměna, Langův krátkodobý pohled do galerie trvající po dobu jedné výstavy, otevřeně rozvíjí úvahy nad modelovostí prostorových a vizuálních masek, vážících se k nestálosti a programové dikci výstavního provozu,“ dodává Mazanec.

Dominik Lang se narodil v roce 1980 v Praze. Roku 2008 diplomoval na pražské AVU. Během studií též trávil čas na New York Coopers Union a na pražské UMPRUM, kde dnes působí / společně s kurátorkou Edith Jeřábkovou / jako vedoucí atelieru sochařství. Má za sebou nespočet výstav v předních evropských galeriích a institucích.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)

Letos je už potřetí ve finále ceny Jindřicha Chalupeckého. Pětice finalistů této prestižní ceny se představuje od května do října v pěti městech. Jejich prezentace se pokaždé konají v modulu stavebnice, který se skládá ze sta metrů lešenářských trubek.

DOMINIK LANG – PROCHÁZENÍ ZDÍ - 12. 09. - 11. 10. 2013, Galerie současného umění České Budějovice.

Vydáno pod