Janáčkova filharmonie se i v šedesáti učí novým kouskům

Ostrava - Nehrajeme krátce, hrajeme už 60 let, připomíná na plakátech v Ostravě Janáčkova filharmonie. K jubilejní sezoně, kterou zahajuje 12. září, si nadělila dvě koncertní řady, novou grafiku a také vystoupení v bývalém plynojemu.

Reportáž Heleny Dohnalové (zdroj: ČT24)

Na zahajovacím koncertě se hrají výhradně čeští autoři, Leoš Janáček, po němž nese filharmonie jméno, mezi nimi samozřejmě nechybí - na programu je jeho Sinfonietta. Pod taktovou Petra Altrichtera zní také Koncert pro violoncello a orchestr od Bohuslava Martinů. „Zařadily jsme také skladby, které jsme vůbec nehráli, hrajeme Filharmonické tance Jana Nováka,“ doplnil koncertní mistr Pavel Doležal.

V šedesáté sezoně si Janáčkova filharmonie dopřeje i jinou než klasickou hubu. Filharmonici se několikrát přestěhují ze svého sálu do multifunkční auly Gong, kde vystoupí s Ivou Bittovou nebo s Hradišťanem. Čtyři koncerty v nové sezoně jsou určeny pro celé rodiny. „Každý orchestr se snaží, aby jeho publikum nestárlo. Děláme všechno proto, abychom přitáhli i mladé posluchače,“ vysvětlil Doležal.

Druhý zahajovací koncert zahraje Janáčkova filharmonie 13. září, se stejným programem a opět v Domě kultury města Ostravy.