Voskovec a Werich si dopisují. Opírají se u toho Na zábradlí

Praha – Nový ředitelský tým Divadla Na zábradlí zahájí dnes večer novou sezonu. Uvede ji obnovená premiéra inscenace Korespondence V+W. Po úspěšné éře v brněnském Divadle Reduta chtějí tvůrci rozvíjet poetiku původně nedivadelních textů. Spíše než příběhy tedy dostanou přednost témata, prostřednictvím kterých se pokouší objevovat nestandardní možnosti divadelního vyjadřování.

Ředitel Petr Štědroň, umělecká šéfka a dramaturgyně Dora Viceníková i kmenový režisér Jan Mikulášek se s diváky v moravské metropoli rozloučili letos v červnu představením Ende gut, Alles gut. A jak trojice řekla, tak splnila a přešla do Divadla Na zábradlí. 

I zčásti proto se v repertoáru pražské scény objeví nové verze někdejších brněnských inscenací jako Europeana, Buržoazie, Zlatá šedesátá, Anna Karenina, Divadlo Gočár a Kabaret Kafka, a to v novém hereckém obsazení a v neokoukaných scénických řešeních. 

Rozhovor s ředitelem DNZ Petrem Štědroněm (zdroj: ČT24)

Zmíněnou premiéru Korespondence V+W nachystala Viceníková s Mikuláškem. Hra je údajně silnou výpovědí o životě dvou mimořádných lidí v nelehké době. Loni byl kus nominován na Cenu Alfréda Radoka a zvítězil v přehlídce regionálních scén České divadlo. V hlavních rolích se divákům představí Václav Vašák, Jiří Vyorálek a Gabriela Mikulková. 

Václav Vašák a Jiří Vyorálek
Zdroj: ČT24/KIVA

Knižní edice dopisů mezi Voskovcem a Werichem má tři svazky a vyšla zhruba před pěti lety v nakladatelství Akropolis a v Nadaci Jana a Medy Mládkových. Jedná se o korespondenci z období let 1948–1980, které do té doby uchovával archiv v Bostonu. Vzhledem k tomu, že se oba umělci po nástupu komunismu rozešli do jiných zemí, udržovali mezi sebou kontakt hlavně skrze dopisní papír. „Tyto dopisy, které např. u Jiřího Voskovce představují vrchol jeho poválečné literární tvorby, jsou neocenitelným dokladem duchovního světa V+W,“ uvádí divadlo.