Kino Ponrepo vytáhne krátkometrážní vzpomínky na Cannes

Praha – Unikly vám některé snímky, které se pouštěly na filmovém festivalu v Cannes? Kino Ponrepo se od pátku do neděle chystá promítnout krátkometrážní kolekce ze soutěžní sekce Týden kritiky. Výběr je rozdělen do dvou programových bloků, přičemž v jednom z nich diváci uvidí starší filmy z Cannes, jež se nějakým způsobem zapsaly do paměti přítomných.

Česká metropole není jediným městem, kde repríza probíhá, ačkoliv se v Praze koná teprve podruhé. Za Cannes se pravidelně ohlížejí i v Paříži, Bukurešti, Soulu nebo v Limě.

Šéf výběrové komise krátkometrážních snímků Bernard Payen konstatoval, že počet hraných filmů v rubrice Týden kritiky každoročně roste. Letos jich bylo dokonce o dvě stě více. Rychlejší technologický vývoj čím dál víc usnadňuje natáčení, a tak není natolik těžké pořídit si dané vybavení a něco vytvořit. Přesto stále záleží na atmosféře, na tom, zdali dokážou filmaři oslovit publikum, a to se prý nepovede každému, míní Payen.

Týden kritiky má na programu třeba německé dílo Fitzcarraldo Wernera Herzoga, Orly Angely Schanelecové nebo Dita Saxová Antonína Moskalyka. Na kompletní seznam promítaných filmů se podívejte zde.