Kdo to roztočí? Brzobohatý a Kuchařová, Ruppert i Bugár

Jedním slovem - radost, popisovali nejčastěji diváci v anketě na webu České televize taneční soutěž StarDance. Radovat se budou moci od 2. listopadu už pošesté. Na parketu to roztočí opět osm párů, a to nejen tanečních.

StarDance patří k divácky úspěšným a oblíbeným pořadům, však proto se také znovu na televizní obrazovky vrací. Pro zajímavost: průměrná sledovanost jednotlivých tanečních večerů všech dosavadních pěti řad byla 1,562 milionu diváků.

Letos si jejich přízeň bude pokoušet získat opět osm osobností a jejich tanečních partnerů. O postupu do dalšího kola budou rozhodovat jednak diváci a jednak odborná porota, v níž kromě zasloužilých porotců Zdeňka Chlopčíka, Jana Révaie a Tatiany Drexler poprvé zasedne také divadelní režisér a choreograf Radek Balaš. Posilou v přípravném týmu je módní návrhářka Klára Nademlýnská, podle jejíchž návrhů vzniknou kostýmy.

Novinky jsou připraveny také pro program. „Diváci se například mohou těšit na muzikálový večer, ve kterém budou muset soutěžní páry poprvé připravit velké číslo včetně taneční company, rekvizit apod., nebo na díl věnovaný slavným filmovým melodiím,“ prozradil manažer vývoje projektu Jan Potměšil. Pro velký úspěch si soutěžící i letos zopakují tanec na poslední chvíli a taneční souboje.

Chystá se šestá řada StarDance (zdroj: ČT24)

K tanci už tradičně zahraje živě Moondance Orchestra Martina Kumžáka. „Máme vybrány nové písně z celého světa a myslím si, že opět překvapíme, na co všechno je možné tančit a hlavně jaké konkrétní tance,“ přislíbil Potměšil. Zazní třeba skladby od Beatles, Sinatry, Queen, ale i od současnějších zpěváků - Adele nebo Bruna Marse.

Vše uvede moderátorská stálice StarDance - Marek Eben a Tereza Kostková, kteří loni ve finále předvedli společný tanec, překvapení chystají i pro šestý ročník. Nejvíce ale asi diváky zajímá, kdo bude tančit. Jan Potměšil by si přál vidět na parketu Leoše Mareše, ten ovšem mezi tančícími hvězdami není. Kdo tedy?

Nuže: StarDance se koná v mnoha zemích. Prvenství ve skandálnosti získala brazilská verze, v níž se během vystoupení jedna soutěžící docela svlékla. Dobrovolně. Pro Miss World 2006 Taťánu Kuchařovou, jednu z osmi hvězd šestého ročníku českého StarDance, je největší taneční „noční můrou“ nechtěné obnažení. Ukočírovat šaty i kroky jí bude pomáhat Jan Onder, vítěz třetí (s herečkou Danou Batulkovou) a páté (s tyčkařkou Kateřinou Baďurovou) řady. Mimochodem Onder vede také na Déčku taneční lekce pro děti.

Zkušenosti s výukou tance pro začátečníky může předat kolegiálně Evě Krejčířové, jejíž taneční partner, hudebník a skladatel Ondřej Brzobohatý (a také přítel a zároveň soupeř Taťány Kuchařové), o sobě říká, že tančit neumí. Obtížné po prvních tréninzích přijdou všechny tance i herci Pavlu Řezníčkovi, jehož do tajů tance zasvěcuje Lucie Hunčárová, a bývalé trojskokance Šárce Kašpárkové. Její taneční opora Jan Tománek na to má jednoznačnou odpověď: „Na začátku všichni tvrdí, že neumí nic, ale doufají, že tomu tak není, a chtějí litovat a chválit.“

Herečka Anna Polívková používá při zkouškách trochu jinou metodu, své neúspěchy se snaží obrátit v legraci. „Obohacuje mne o bonbony, bonmoty, občas si ze mě udělá bonga a všechno to dělá bona mente,“ chválí si spolupráci s ní Michal Kurtiš. Zábavu od drilu neodděluje ani hudebník Matěj Ruppert. „Směs breakdance a disco, lehce okořeněná valčíkem, polkou a obkročákem“ je prý to, co nejčastěji vytváří na tanečním parketu.

Těžko si něco takového představit u bývalého diskaře a stříbrného olympionika Imricha Bugára. Sám přiznal, že ze všech figur dává nejvíce přednost „šlapání zelí“, což k vítězství ve StarDance stačit nebude. „Nedokázala jsem si představit, jak se dá v tanečním rytmu rozvlnit 195 centimetrů a 120 kilo živé váhy. Říkala jsem si, jestli k Imrichovi dodávají nějaký šém,“ popsala první dojem Bugárova tanečnice Jitka Šorfová. Nicméně už předchozí řady StarDance ukázaly, že překvapit může kdokoli.

K překvapení tak klidně může patřit i nejméně známá tvář (ale tím milejší je její výběr) mezi soutěžícími - violová virtuoska Jitka Hosprová. „Jitka splňuje všechno, co jsem si představoval - hlavně proto, abych s ní mohl dělat zvedačky,“ plánuje její taneční partner Lukáš Bartuněk.

Vy se ale 2. listopadu nikam nezvedejte, naopak se dobře usaďte před televizí - ve 20:00 na Jedničce začíná šestá řada StarDance.

STAŇ SE HVĚZDOU STARDANCE

Česká televize připravila soutěž, která výhercům umožní vcítit se do role tanečních hvězd. Každý týden budou vyhodnoceny nejlepší divácké fotografie na téma „jak fandíme StarDance“ na stránkách šestého ročníku. Spuštěny budou 15. října, zatím si na stejné adrese můžete připomenout pátou řadu.